Skip to main content

Aláírást gyűjtenek, és bemennek a pénteki közgyűlésre – ezt hangoztatták az újrókusiak egy lakossági fórumon. Merényletnek tartják, hogy a lakótelepen erőmű épüljön. Az erőmű az Arany János iskolától és több panelháztól is 300–360 méterre állna.

– Meggondolatlan és megalapozatlan elképzelés, merénylet a lakosság ellen a lakótelep közepére tervezett biomassza-erőmű – fogalmazott Szerencsésné Bessenyei Éva a kedden tartott újrókusi lakossági fórumon. A zsúfolásig megtelt Rókus II. számú iskolában az az egyöntetű vélemény alakult ki a résztvevők között, hogy őket semmiről nem tájékoztatta a beruházó cég, és nem kérnek a biomassza-erőműből.

Elhangzott, hogy Újrókuson 8000-en élnek, a közvetlen közelben 7 óvodát, 2 bölcsődét, egy általános és egy középiskolát érintene az építkezés. Nagy Sándorné hozzátette, a Cső utcában kísérletezett már a hőszolgáltató az ivóvíz kiváltásával hévízre, de szennyes lé folyt a csapokból, és két hét után leállították. A Fűtőmű utcában lakók nevében Fülöp Jánosné hangsúlyozta, a fűtőműnek már most is van szaga és hangja, ha még a biomasszát szállító kamionokat is beengedik a szervizutakra, ők rámennek erre az építkezésre.

Annak ellenére, hogy meghívták, nem jött el a fórumra a biomassza-erőművet és az ivóvíz termálvizes kiváltását szorgalmazó előterjesztés benyújtója, Bohács Zsolt Fidesz–KDNP-frakcióvezető, a körzet országgyűlési képviselője. A házigazda Ménesi Imreszocialista önkormányzati képviselő elmondta: a sürgősségi indítványt anélkül szavazták meg a jobboldali képviselők, hogy a beruházás környezeti hatásairól, pénzügyi hátteréről bármit is tudnának. Biankó csekket adtak egy olyan befektetőnek, amelynek több cége bírósági eljárás alatt áll.

Nincs elég információ

A Szabad Város Egyesület önkormányzati képviselője, Nagy Sándor szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: nem azt adta át a Szenergott, amit kértek. Azt rögzíti az anyag, hogy nem csökken a használati meleg víz díja, és nem látni a környezeti hatásokat sem. Szilágyi László, a Párbeszéd Magyarországért országgyűlési képviselője hozzátette: egy biztos, a biomasszakazánok károsanyag-kibocsátása nagyobb lesz a gázkazánénál. Ilyen zavaros hátterű projektcég kusza indítványára felelősen nem lehet szavazni. Zóka-Dani Ildikó a lakók nevében tiltakozott.  

A szocialista frakció nyílt közbeszerzési eljárást akar hirdetni, hogy a szegedieknek a legolcsóbb távhőszolgáltatást garantálják, és a környezet se sérüljön. Ezért Botka László polgármester nem írta alá a határozatot, mert szerinte súlyosan sértené a szegediek érdekeit. Az ügy a pénteki rendkívüli közgyűlésen folytatódik, és ha ott is megszavazza a jobboldal a szegedi hőszolgáltatást évtizedekre meghatározó döntést, a polgármestert törvény kötelezi, hogy aláírja.

– A javaslat súlyosan törvénysértő, és ellentétes a város érdekeivel – vette át a szót Szabó Sándor, a polgármesteri kabinet vezetője. Az erőmű olyan helyen épülne, ahol az építési szabályzat tiltja. Kiemelte, az önkormányzatnak közbeszerzést kellene kiírnia geotermikus energián alapuló távhőszolgáltatásra, hogy kiderüljön: a legmodernebb technikával ki biztosíthatja a szegedieknek a legolcsóbb energiát. 

Kóbor Balázs geológus, a szegedi egyetem tudományos főmunkatársa, a Dél-alföldi Termálenergetikai Klaszter igazgatója elmondta: Szegednek egyedülálló esély lenne a termálvízkincs. Példaként említette a napokban megkezdődött egyetemi beruházást, amellyel a kalkuláció szerint a jelenlegi gázfűtés költségeiből 30 százalék körüli megtakarítás várható. A lakók feliratkoztak a fórum végén, hogy segítenek aláírást gyűjteni az erőmű ellen. Többen elhatározták, hogy bemennek a pénteki közgyűlésre.

Forrás: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/nem_kernek_az_eromubol_az_ujrokusiak/2330314/

TOP 5