Skip to main content

Májusban átrepüli Amerikát a világ első, kizárólag napenergiával működő kísérleti repülőgépe, a svájci Solar Impulse. A svájci Payern repülőteréről a Cargolux egyik Boeing teherszállító Jumbója 70 méter hosszú rakterében a kaliforniai Moffet légibázisra indították a HB-SIA lajstromjelű, Solar Impulse típusú napelemes repülőgépet.

A svájciak különleges, nagy fesztávolságú egyszemélyes kompozit-gépe, amelynek szárnyait napelemek borítják és elektromos motorokkal hajtja meg magát, 2012-ben szenzációs kontinensközi repülést hajtott végre, Payerne-ből Madridon át a marokkói Rabatba onnan pedig egy sivatagi központba, Ouarzazate-ba, ahol a világ legnagyobb naperőművét adták át, majd ugyanezt az utat vissza Spanyolországon, Franciaországon keresztül Svájcig.

Egy alkalommal 25 órát volt a levegőben egyfolytában, éjjel a napelemeivel feltöltött akkujaival. A nagy repülés során sokszor földön kényszerült vesztegelni a gép a kedvezőtlen időjárás miatt, de bebizonyította, hogy ilyen nagyszabású repülés is végrehajtható – egyetlen cseppnyi üzemanyag fogyasztása nélkül: még a fel- és leszálláskor segítők kerékpárjai is elektromos meghajtásúak voltak.

A napelemes repülőgép technikailag képes lenne leszállás nélkül is megtenni az 5000 kilométeres távolságot, de 70 kilométeres sebességgel három napra lenne szüksége, és mivel csak egy pilóta vezetheti, biztonsági okokból öt szakaszban teszik meg az utat - jelentették be a projekt svájci alapítói egy csütörtöki sajtótájékoztatón a kaliforniai Mountain View-ban.A repülőgép nyugat-keleti irányban, San Franciscóból indulva és New Yorkba érkezve szeli át az Egyesült Államokat. Az indulást május 1-jére tervezik, de a felszállás végleges időpontja az időjárási viszonyoktól függ. A jumbóéval azonos szárnyfesztávolságú, de mindössze egy kisautó súlyával megegyező Solar Impulse útközben az arizonai Phoenixben, a texasi Dallasban, a georgiai Atlanta, a tenneessee-i Nashville és a missouri St. Louis közül valamelyikben, végül a fővárosban, Washington D.C.-ben szakítja meg az útját. A repülőgép és az őt kísérő szakemberek minden állomáshelyen 7-10 napot töltenek, hogy a helyi nagyközönség, különösképpen a diákság, alaposan megismerkedhessen a napelemes repülés titkaival.

A Schindler svájci liftgyár mérnöki, és a Solvay belga vegyipari konszern kutatási segítségével készült Solar Impulse valójában csak kísérleti példánya egy másik, jobb napelemes repülőgépnek, amellyel a projekt alapítói, Bertrand Piccard és André Boschberg svájci pilóták 2015-ben az egész Földet körbe akarják repülni.A hasonló, de HB-SIB jelű, ám már túlnyomásos kabinú gépet pedig felkészítik a földkörüli repülésre. Azzal korahajnali akku-feltöltés után 6-8000 méteres magasságban, azaz „az időjárás feletti” kevésbé kavargó atmoszférában, felhőktől sem árnyékolt napsütésben és egyenletes, erős hátszélben sikeresebb lehet a körrepülés. A Solar Impulse-ok utazósebessége ugyanis mindössze 55 km/óra, de akadtak pillanatok a tavalyi repülés során, amikor az erős szembeszél miatt a gép valójában farokirányban haladt a földfelszínhez képest.

A napenergián kívül semmilyen más energiaforrást nem használó légi jármű elsőként 2009-ben emelkedett a magasba, 2010-ben tett meg első ízben megszakítás nélkül egy 26 órás utat, bizonyítva, hogy képes elég energiát gyűjteni az éjszakai repüléshez is, 2011-ben Belgium és Franciaország között megtette az első nemzetközi utat, tavaly pedig első "transzkontinentális" útját úgy, hogy Madridból a marokkói Rabatba repült.

Távlati terv egy kétszemélyes gép építése, amelyet a pilóták felváltva, akár a bénára zsibbadásukig és ellátmányuk fogytáig is vezethetnének, vagyis talán megvalósítható lesz a naprepülés a Föld körül – leszállás nélkül is. 1986-ban a kétmotoros-légcsavaros „Voyageren” D. Rutan és J.Yeager így repülték körbe 216 óra alatt leszállás nélkül a Földet, de ők a kompozitgépük meghajtásához dugattyús motorokat használtak. Steve Fosset 2005-ben egy könnyű sugárhajtómű segítségével repülte körbe egyedül és leszállás nélkül a glóbuszt.

Videó a repülésről itt nézhető meg: http://richpoi.com/cikkek/tudomany/atszeli-eszak-amerikat-a-vilag-elso-napelemes-repulogepe.html

Forrás: http://richpoi.com/cikkek/tudomany/atszeli-eszak-amerikat-a-vilag-elso-napelemes-repulogepe.html

TOP 5