Skip to main content

Az aszalás az egyik legősibb tartósítási eljárás. Segítségével lehetőségünk nyílik különféle zöldségek, gyümölcsök tartósítására úgy hogy ehhez nem kell cukrot, tartósító szert vagy egyéb adalékanyagot felhasználnunk. A folyamat során a zöldségek, gyümölcsök nedvességtartalma olyan alacsonyra csökken, hogy a különböző romlást okozó mikroorganizmusok életképtelenné válnak, így az aszalvány hosszan eltarthatóvá válik. Az aszalás varázsa abban rejlik, hogy ebben a folyamatban a gyümölcsöknek sajátos íz világa alakul ki, eredeti színüket, aromájukat akár egy éven keresztül megőrzik. Az eljárást használhatjuk fűszernövények, gyógynövények, gombák és olajos magvak szárítására is. (energiacentrum.com)

Az aszalás a kezdeti időkben szinte teljesen a napfény segítségével történt, csak később alkották meg a tüzeléses aszalókat. Ezek bár nem voltak környezetbarát berendezések, mégis sokkal kisebb környezetkárosítást okoztak mint az őket felváltó modern energiazabáló aszaló masinák, ugyanis ma a világ nagy részén sajnos az energia előállítása egyet jelent a környezetpusztítással, globális problémákkal.

Mára azonban megvan a lehetőségünk , hogy egy a ma technológiáját és a múlt tapasztalatait ötvöző napkollektoros aszaló berendezéssel tartósítsuk élelmiszereink egy részét. A napkollektoros aszaló egy fából készült berendezés, amely a korlátlanul és ingyen rendelkezésre álló napfény segítségével végzi el az aszalást.

A berendezés „motorja” egy solar bevonattal ellátott alumínium lemez, amely a napfényt elnyeli és hővé alakítja. Az így keletkező és felfelé áramló hő távozása előtt keresztülhalad az aszaló cserényeken, ezzel elvégezve nemes feladatát az aszalást.

A napkollektoros aszaló berendezés tehát egy kitűnő perspektívát jelent azok számára akik saját aszalványokat, szárítmányokat szeretnének készíteni járulékos üzemeltetési költségek nélkül illetve környezetünk védelme mellett.

Bővebb információval kapcsolatban érdeklődjön az NRG-ECO-STORE -nál

Forrás: energiacentrum.com/Aiolus News

TOP 5