Skip to main content

Fenntartható Épületenergetika Információs Központ épül a Debreceni Egyetem Kassai úti campusán, melynek alapkövét szeptember 27-én rakták le az egyetem vezetői. A közel 150 millió forintos beruházás keretében az energiatudatos gondolkodásra és műszaki megoldásokra hívja fel az egyetem a figyelmet.

A Debreceni Egyetem Kassai úti campusán olyan innovatív, kísérleti információs-, és demonstrációs központ jön létre, amely az energetikai jellemzők épületléptékű gyakorlati bemutatásával a lakosság fenntartható fejlődéssel kapcsolatos szemléletét is formálja.

A projekt eredményeként egy, az országban egyedülálló úgynevezett passzív ház jellegű, mintegy 300 négyzetméter alapterületű - földszint+1 emelet szintekből álló - demonstrációs (DEm) középület épül, amely a megújuló energiák felhasználásával biztosíthatja a saját energiaellátását.

A kocka alakú épületen belül jelentős mennyiségű építészeti és elektromos újdonság fogadja majd a látogatókat, mindezek megismertetik a környezetet, a lakosságot, az egyetem polgárait azokkal az energetikai rendszerekkel, amelyek manapság használatosak és a jövőbe mutatóak.

A ház azokat a technológiákat mutatja be, melyek nem az iparban, a hatalmas irodaházakban találhatóak meg, hanem a családi házak szintjén alkalmazhatóak, egy az egyben átültethetőek.

"Egy helyen, az információs központban megvizsgálhatóak majd a légtechnika, a napkollektoros használati-melegvíz előállítás, a légfűtés, a padlófűtés, a falfűtés, a mennyezetfűtés tulajdonságai - és ezek hatásfoka mérhető is lesz" - összegez Törös Attila projektvezető.

"Az új beruházással az egyetem fel kívánja hívni a társadalom figyelmét az energiatudatos életmódra, de emellett szemináriumokat, konferenciákat, oktató kurzusokat/tréningeket is szervez az épületben demonstrációs céllal. Szeretnénk, hogy a jövő májusra tervezett átadás után Debrecen és a régió épületenergetikai nevelő központjaként működjön a ház, amely mindenki számára meg tudja mutatni, hogyan célszerű felépíteni egy új, vagy átalakítani egy régebbi házat az alacsonyabb energiaszámlák elérése érdekében" - tájékoztatott dr. Kalmár Ferenc, a Debreceni Egyetem Műszaki Kar dékánhelyettese.

Forrás: http://www.edupress.hu/hirek/index.php?pid=egycikk&

TOP 5