Skip to main content

A kép csak illusztráció A több mint 300 magyarországi fürdő között alig találni nyereséges vállalkozást. Technológiafejlesztés és az üzemeltetési szemlélet változtatása mentheti meg a szektort az ArchEnerg Regionális Megújuló Energetikai és Építőipari Klaszter szerint.

Magyarországon több mint 300 fürdő üzemel, azonban ezeknek kevesebb mint 10 százaléka működik nyereségesen. A szektor összességében évente több tízmilliárd forintnyi hiányt termel. Pedig a veszteséges fürdők egy részét akár már 2-3 év alatt nyereségessé lehetne tenni. A megoldást a műszaki innováció és a technológiai fejlesztések, valamint a létesítmények térségi turisztikai stratégiába illeszkedő, menedzserszemléletű üzemeltetése együtt biztosíthatják. Utóbbira a know-how rendelkezésre áll, az üzemeltetést jelentősen megkönnyítő innovációs fejlesztést pedig megkezdte az ArchEnerg Regionális Megújuló Energetikai és Építőipari Klaszter.

A megtakarítás a fürdők esetében is számításokkal tervezhető, az alacsony forrásigényű fejlesztések megtakarítása később mélyebb modernizációk önerejét képezheti. A hazai fürdőkben például az elfolyó víz energiájának hasznosítása egyelőre még nem jellemző, holott a termálfürdők esetében jelentős megtakarítást eredményezhet, ha ezt a vizet temperálásra, a fűtési rendszerek támogatására használják.

Kevesen gondolnák, de a termálvízből kinyerhető maradék hő, kiegészítve egy biomassza alapú megoldással, a hőszolgáltatás biztosítása mellett akár áramtermelésre is használható. Mindezt kiegészíthetik a hagyományos megújuló energiaforrásokon alapuló villamos- és hőenergia-termelő technológiák is. „A fürdőkben számos elektromos berendezés folyamatosan működik, ezek villamosenergia-igényeinek akár 60-70 százaléka is kielégíthető ilyen módon” – mutat rá Folberth Péter. A jelentős költségcsökkenés révén ezek a beruházások akár 3-5 éven belül megtérülnek, teszi hozzá.

A korszerű fürdők napi működtetésében meghatározó tényező a teljes létesítményt vezérlő, automata üzemeltetési rendszer. „Ez önállóan kezeli többek között a hőtermelést, a medencékben lévő víz hőfokát, az elektromos rendszereket. Mindezt úgy, hogy többek között figyelembe veszi az adott pillanatban a vendégszámot, az egyes szolgáltatások kihasználtság fokát” – magyarázza a klaszterigazgató. Az automata fürdővezérlés a magas hatásfokú, önmagukban is költséghatékony részegységek összehangolásáért felel, teszi hozzá.

A sikeres üzemeltetéshez járulhat hozzá az ArchEnerg klaszter tervezett innovációs technológia-fejlesztési projektje. Ennek célja olyan modernizációs csomagok összeállítása, amelyek a jövőben széles körben alkalmazhatók a fürdők felújítása során.

Szerző: Világgazdaság Online

Forrás: http://www.vg.hu/vallalatok/turizmus/harom-ev-alatt-fejostehenne-lehetne-tenni-a-hazai-furdoszektort-igy-393191

Kép forrása: http://www.radio451.eu/erdemes-lenne-atvilagitani-a-veszteseges-furdoket

TOP 5