Skip to main content

A NASA szakembereinek szóhasználatával élve történelmi felfedezést tehetett a Curiosity a Marson, a pontos eredményekre azonban még heteket kell várni. John Gotzinger, a Mars-járó tudományos eredményeit elemző tudóscsoport vezetője szerint valami nagyon jót talált a robot mintavevő és -elemző berendezése a napokban felharapott homokban.

A berendezés a benne elhelyezett marsi homok és levegő kémiai összetételét vizsgálja, és alkalmas arra, hogy szerves eredetű anyagok jelenlétét is kimutassa, tehát ha az élet nyomait keressük, az a legvalószínűbb, hogy a SAM (Sample Analysing at Mars) nevű eszközzel találjuk majd meg.

Arra azonban még sokat kell várni, hogy kiderüljön, pontosan mi is izgatta fel ennyire a projekt résztvevőit, mert az eredmények közlése előtt ellenőrzik és újra ellenőrzik azok helyességét. „Biztosnak kell lennünk abban, hogy nem a véletlenül magával vitt floridai levegőt találta meg a marsjáró” – mondta Gotzinger. A NASA-nak a közelmúltban is volt komoly tévedése: hiába jelentették be, hogy az arzénalapú élet is lehetséges, kiderült, hogy inkább mérési hibáról, mintsem nagy felfedezésről van szó.

A Curiosity-küldetés komoly sikernek mondható. Már az augusztusi leszállás hibátlan végrehajtása is óriási technikai eredmény, de azóta például már az is kiderült, hogy korábban akár derékig érőfolyók is lehettek a Marson. Persze vannak óvatosságra intő jelek is, mint például az, hogy a korábbi vizsgálatok alapján annyi metán sincs a Mars légkörében, hogy az akár az élet legalapvetőbb jelenlétére is utalhatna.

Forrás: http://index.hu/tudomany/2012/11/21/talaltak_valamit_a_marson/

TOP 5