Skip to main content

Habár az ingatlantulajdonosok 60-65 százaléka nem, vagy helytelenül ismeri a szigetelőanyagok legfontosabb energiahatékonysági jellemzőit, épületeik felújításának megtervezéséhez 72 százalékuk mégsem veszi igénybe építész vagy tervező szakember segítségét – derül ki a Knauf Insulation 630, felújítást végző ingatlantulajdonos körében végzett szakmai kutatásából.

A családiház-tulajdonosok 54 százaléka energiamegtakarítás céljából újítja fel ingatlanát, de az építésszel terveztetők is elsősorban csak a kiviteli tervek elkészítését és az engedélyeztetésben való részvételt várják el a szakembertől, az anyagok beszerzésében való közreműködést már nem. Ennek eredménye pedig az, hogy az ingatlan megtervezett és kivitelezett energiahatékonysági teljesítménye jelentősen eltér egymástól, így a tulajdonos a fűtésszámlán keresztül akarata ellenére is tovább kénytelen költeni otthona melegére.

A felmérésben megkérdezett családi ház tulajdonosok döntő többsége, 54 százaléka energia megtakarítás, azaz a fűtésszámla csökkentése érdekében fogott a felújításba és csak ezt a szempontot követte a kényelem (36 százalék), valamint az ingatlan esztétikai állapotának (30 százalék) fejlesztése. A felújítás során a családi ház tulajdonosok 35 százaléka ablakcserét, 29 százalékuk fűtéskorszerűsítést, 28 százaléka tető, illetve padlás szigetelést, szintén 28 százalékuk homlokzati szigetelést, 25 százalékuk pedig tetőfelújítást, illetve ezek kombinációját végezte el a ház energiahatékonyságának javítása érdekében.
 
A felújításba kezdő családi ház tulajdonosok kétharmadaa egyáltalán nem vesz igénybe építészt vagy tervezőt. Az esetek azon egyharmadában, amikor azonban a tulajdonos építész vagy tervező segítségét kéri, a szakember szerepe elsősorban a kiviteli tervek elkészítésére és az engedélyeztetésre irányul, de az azokban meghatározott energiahatékonysági paramétereknek megfelelő építőanyagok és termék kiválasztásában már csak 10-ből 8 megrendelő kéri a szakember segítségét.

A családiház-felújítók 66 százaléka számára a szigetelőanyagok hőszigetelő képessége a legfontosabb szempont, ugyanakkor döntő hányaduk helytelenül vagy nem tudja, hogy mi a szigetelőanyagok legfontosabb tulajdonságainak jele, illetve, hogy annak alacsony vagy magas értéke-e a kedvező. A hővezetési tényező (lambda érték) fogalmával a megkérdezettek alig ötöde van tisztában - közülük is csak minden második tudja, hogy ez az érték annál jobb, minél alacsonyabb. A szigetelőanyagok hővezetési ellenállásának (R érték) fogalmát pedig mindössze 100-ból 2 felújító ismeri. Ennek ellenére az esetek átlagosan 75 százalékában a szigetelőanyagokat a megrendelő, vagyis az ingatlan tulajdonosa saját maga vásárolja meg.

Hővezetési tényező (lambda - λD érték - W/m•K): a szigetelőanyag alapvető hőszigetelő tulajdonságát mutatja, azt, hogy milyen mértékben áramlik át a hő az adott anyagon, meghatározott idő alatt. Minél kisebb az érték, annál jobb a hőszigetelő képesség.

Hővezetési ellenállás (R-érték): egy adott szerkezet hővel szembeni ellenállását, tehát a szigetelőréteg hatékonyságát mutatja. Minél nagyobb az ellenállás értéke, annál jobb a hőszigetelés.
 
Hőátbocsátási tényező (U-érték - W/m2•K): egy adott szerkezet hőátbocsátó képességét mutatja. Minél kisebb ez az érték, annál jobb hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik a szerkezet.

Forrás: http://www.vg.hu/kozelet/kornyezetvedelem/szigetelnenk-a-lakasunkat-de-fogalmunk-sincs-hogyan-391173

TOP 5