Skip to main content

 Az enyhe ősz miatt sokan eddig még nem kapcsolták be konvektoraikat, de novemberre a legspórolósabbak is befűtöttek. A régi és nem megfelelően karbantartott tüzelőberendezések gyakran okoznak mérgezéseket, vagy arra utaló tüneteket. Sokan pánikolnak, ha gázszagot éreznek, míg a szénmonoxid mérgezés tüneteit gyakran influenzának hiszik. Mit tegyünk, ha szénmonoxid mérgezés tüneteit észleljünk magunkon, és mit, ha gázszagot érzünk?

Hazánkban évente több száz szénmonoxid mérgezés történik, és több tucatnyian halnak meg miatta. A szénmonoxidról gyakran mondják, hogy csendes gyilkos. Színtelen, szagtalan gáz, amelyet kibocsáthat tüzelőberendezés vagy belső égésű motor, s ez a leggyakrabban előforduló toxikus gáz. Akkor képződik, amikor a tüzelőanyag nem ég el tökéletesen a tüzelőberendezésben. Ha a készüléket nem üzemeltetik megfelelően, nem tartják rendszeresen karban, vagy az égéstermék-elvezető nem működik megfelelően, a szénmonoxid veszélyes mértékben felgyűlhet a lakóhelyiségekben.

A szénmonoxid erősen mérgező tulajdonságát az adja, hogy több százszor erősebben kötődik a vér hemoglobinjaihoz, mint az oxigén. A vörösvértesteket lekötve megakadályozza, hogy a vér oxigént szállítson a szervezet számára, ezáltal súlyosan károsítja az agyat, a tüdőt és a szívet. Mérgezés esetén először fejfájás, fülzúgás, hányinger, szédülés, zavartság és bőrpír jelentkezik, majd a későbbi fázisban izomgörcs, hányás, bénulás majd eszméletvesztés lép fel, amely halálhoz vezet.

Kevesen tudják azonban, hogy amennyiben a füstgáz- vagy szénmonoxid-mérgezést szenvedett beteg időben kerül be egy úgynevezett hiperbár kamrába, a magas nyomáson végzett oxigénterápia akár életet is menthet. A megnövelt környezeti nyomáson belélegzett 100 százalékos oxigén ugyanis könnyebben leszorítja a vörösvértestekről az erősen hozzájuk kötődő szénmonoxidot. Ha a beteg rövid időn belül, maximum fél nap alatt megkapja a kezelést, jó eséllyel visszafordítható az oxigénhiány okozta károsodás.

Bár a kezelés eredményei a szén-monoxid-mérgezés kezelésében vitathatatlanok, a terápia hazai alkalmazását akadályozzák a szabályozatlan finanszírozási viszonyok: a kezelést hazánkban egyelőre nem támogatja az egészségpénztár. Amennyiben a terápia alkalmazása e tekintetben támogatást nyer, akkor a következő fűtési szezon ideje alatt akár 20-30 életet is megmenthet. 

Gyakran előfordul viszont az is, hogy egy helyiségbe érve gázszagot érzünk. A Tigáz sajtószóvivője, Száraz Gábor portálunk megkeresésére elmondta, annak érdekében, hogy a felhasználók (fogyasztók) a levegőbe kerülő földgáz jelenlétét már olyan mennyiségben is érzékeljék, hogy a fulladásos halál, illetve a robbanásveszélyes koncentráció kialakulása elkerülhető legyen, a földgázt vegyi anyagok hozzáadásával szagosítják. A szagosító anyag mással össze nem téveszthető, intenzív, a földgáz jelenlétét megmutató szagérzetet okoz. 

- Erre azért van szükség, mert a földgáz természetes állapotban színtelen és szagtalan gáz, ezért a levegőben való jelenléte ebben az állapotában nem érzékelhető. Nem mérgező hatású, de zárt helyiségben a levegő oxigénjét kiszorítva fulladásos halált okozhat. A földgáz a levegővel keveredve rendkívül veszélyes, robbanóképes elegyet alkot, amely nyílt láng vagy szikra hatására felrobban. A robbanás erőssége épületeket képes romba dönteni és emberi életeket kioltani - tájékoztatta a STOPot Száraz Gábor.

Mint mondta, javasolt, hogy a szülők a földgáz szagát minél korábbi életkorban ismertessék meg a gyermekeikkel, hogy a megfelelő veszélytudat kialakulhasson. Gázszag érzékelése, különösen az építmények belső terében érzett gázszag esetében azonnal hívni kell a területileg illetékes elosztói engedélyes ingyenesen hívható 24 órás hibabejelentő szolgálatát.

A Tigáz szakemberei azt tanácsolják a fogyasztóknak, hogy a konvektorokat a gazdaságos üzemeltetés érdekében évente, a fűtési idény kezdete előtt fényképes igazolvánnyal rendelkező gázszerelő szakemberrel vizsgáltassák felül, aki a szükséges karbantartást, tisztítást el tudja végezni. A biztonságos üzemeltetés érdekében a begyújtás előtt mindig meg kell vizsgálni, hogy a külső falon levő égéstermék elvezetőtől számított 1 méteres távolságon belül van-e éghető anyag, vagy tárgy, és ha ilyet találunk, akkor azt el kell távolítani. Ha a konvektor ablak alatt van elhelyezve, szellőztetés esetén a szellőztetés időtartama alatt a készüléket tilos működtetni, mert az intenzív levegőáramlás égésterméket juttathat be a lakásba.

- A konvektoron ne szárítsunk ruhát, éghető tárgyat ne helyezzünk rá, mert tüzet okozhat. Amíg otthon vagyunk, addig célszerű a napi életciklushoz illő hőmérsékletet tartani a lakásba (éjjel 18 Co, nappal 21 Co). Ha viszont tartósan elmegyünk otthonról, akkor alapterheléssel kell a készüléket üzemeltetni, hogy ne hűljön ki a lakás. Figyelni kell arra is, hogy nem minden típusú készülék tud őrlángon üzemelni, a régebbiek egy kisebb és egy nagyobb terhelés között tudnak csak választani - tette hozzá a sajtószóvivő.

A fogyasztó köteles minden, az általa észlelt, a szolgáltatással kapcsolatos rendellenességet a földgázelosztónak haladéktalanul bejelenteni. Ha az ingatlanon belül észlelünk gázszivárgást vagy gázömlést, azonnal el kell zárni a készülék előtti elzáró csapot és a gázmérő főcsapját, majd alaposan ki kell a helyiséget szellőztetni, ilyenkor a kereszthuzat a leghatékonyabb. Nem szabad gyufát gyújtani, nyílt lángot használni, valamint az elektromos készülékek (televízió, mosógép) üzemállapotán változtatni, hiszen az elektromos készülékek be- illetve kikapcsolásakor is keletkezhet elektromos szikra, ami gázrobbanást okozhat. Minden elosztói engedélyes működtet olyan éjjel-nappal hívható telefonszámot és ügyeletet, amelyet gázszivárgás, vagy egyéb üzemzavar észlelése esetén hívni lehet. Ez a telefonszám minden gázszámlán megtalálható. A gázszivárgást előidéző hiba feltárása és megszüntetése szakember dolga, ezért mielőbb hívjunk gázszerelő szakembert - tanácsolta Száraz Gábor. 

Forrás: http://www.stop.hu/belfold/ertelmetlen-halalesetek-minden-futesi-szezonban-szakember-segit-tanacsaival/1097933/

TOP 5