Skip to main content

A biodízel egy fontos bioüzemanyag, amelyet a dízel üzemű gépekben tudunk hasznosítani, keverten hagyományos üzemanyaggal vagy akár tisztán is.

Definíció szerint a biodízel egy olyan állati zsírból vagy növényi olajból előállított észter csoporthoz tartozó hosszú láncú vegyület, amelyet tisztán vagy keverten üzemanyagként tudunk hasznosítani. – Ez durván hangozhat, de nem kell megjegyezni.

Azért kellett ezt a definíciót megemlítenünk, mert az a magyarázat, hogy a biodízel azért „bio”, mert biológiai eredetű önmagában nem helyes, hiszen a kőolajból előállított üzemanyag is biológiai eredetű ugyanúgy.

A biodízel előnyei:

  • Megújuló: Mivel állati és növényi nyersanyagokat használunk fel gyártása során, sokkal rövidebb ciklusidővel rendelkezik, mint az évmilliók alatt képződő kőolaj.
  • Tisztább: A biodízel nem tartalmaz kenet (S), ezért szinte teljesen kénmentes üzemanyag állítható elő belőle. Használata során jól alkalmazva kevesebb CO és CO2 keletkezik.
  • Hosszabb üzemidő: A biodízel jobb kenőtulajdonságokkal rendelkezik, mint a hagyományos üzemanyagok, ezért növeli a motor üzemidejét.
  • Munkahelyteremtés: Előállítása során helyi nyersanyagokat használnak fel, és helyi üzemekben készül, így támogatva a gazdaságot.
  • Javuló energiabiztonság: A kőolajtól való függetlenedés egyik lépcsője a nyersanyagok újrafelhasználása és alternatívák keresése, amelyet elősegít a biodízel alkalmazása.

A biodízel hátrányai:

  • Kevesebb energia: A biodízel energiasűrűsége függ a használt nyersanyagtól, de általában nagyjából 10 %-al kevesebb, mint a hagyományos üzemanyagé.
  • Koromképződés: Ha a motor nincs rendesen felkészítve az alkalmazására, nem lesz tökéletes az égés.
  • Korrózió: Régebbi autókban a gumialkatrészeket elkorrodálhatja.
  • Hidegtűrés: A biodízel hidegben zselés állagú lesz először, később teljesen megdermed. A hőmérséklet, amelyen ez bekövetkezik függ a felhasznált alapanyagtól. (Ez változhat -10 és +10 °C között is)
  • Élelmiszerből állítják elő: A nem hulladékból előállított biodízelt az élelmezésben is használatos repcéből, szójából állítják elő, így hozzájárulhat az élelmiszerárak növekedéséhez és az élelmiszerbiztonság csökkenéséhez.

Története

Már maga Diesel is használt bioüzemanyagot egyik motorjának működtetésére 1893-ban. Augsburgban semmi mást nem használt, mint tiszta mogyoró olajat, amivel a motor teljesen működőképes volt. (Forrás: Wikipedia) Bár megjegyezte, hogy jelenleg kevesen alkalmazzák és lehet, hogy jelentéktelennek tűnik, később még nagyon nagy jelentőségük lehet a növényi olajokból előállított üzemanyagoknak.

Az igazi növekedés a kőolajválság után következett be, az erősen iparosodott országok (USA) féltették a kőolajra, és olcsó üzemanyagra épült társadalmukat, hogy hanyatlásnak indulhat az olcsó nyersanyag megszűnésével. Megindult a kutatás és a verseny a nem kőolajból származó, de azokat helyettesíteni képes üzemanyagért.

Az utóbbi 30-40 évben rohamosan megindult a gyártása, a teljes termelés mintegy 80-85 %-a ma már az Európai Unióból származik, a legkülönbözőbb forrásokat és technológiákat felhasználva.

Alkalmazása

A biodízel legnagyobb jelentősége abban áll, hogy a közúti forgalomban résztvevő járműveknek jelent alternatív, megújuló üzemanyagot. A személyszállításban már megjelentek a hibrid és teljesen elektromos üzemű gépkocsik, illetve a tömegközlekedésben is, de vegyük észre, hogy az áruszállításban, mezőgazdaságban és iparban nagy mennyiségben alkalmazott dízel üzemű gépeknek jelenleg nincs alternatívája! Ezeket nem lehet hibrid vagy elektromos gépekkel helyettesíteni, a megoldás tehát az üzemanyag „zöldítése”, amelyre legjobb megoldás a biodízel.

Kis mennyiségben 1-5 % között szinte gond nélkül keverhető a hagyományos dízelolajba, a járművek átalakítása nem szükséges hozzá. (A B20 – 20 %-ban vagy ennél kisebb mennyiségben biodízelt tartalmazó üzemanyagok használhatóak kis módosításokkal a dízel üzemű gépekben.) Franciaországban a tömegközlekedési eszközök pl. B30 – 30 %-ban biodízelt tartalmazó üzemanyaggal működnek. Néhány gyártó már kísérletezik a B50 – 50 %-ban biodízelt tartalmazó üzemanyagokkal működő kamionok gyártásával. A 100 %-os, B100-as biodízel is elérhető már Európa több pontján.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a nem megfelelően átalakított, vagy nem megfelelő keveréket használó autós elveszíti a garanciát járművére, a gyártók nem vállalnak felelősséget a rosszul üzemeltetett gépekért.

Itt megjegyzendő, hogy bizonyos gyártók, pl. a Volkswagen kifejezetten jelezte, hogy egyes típusai gond nélkül használhatóak B5-B100-as bioüzemanyagokkal is. Mindig tájékozódjunk körültekintően az általunk használt gépjárműnek megfelelően!

A közúti alkalmazása mellett az utóbbi 10 évben próbálkoznak a vasúton, hajózásban, de még a repülésben is alkalmazni a biodízelt.

Gyártása

Biodízel legtöbbször növényi olajokból és állati zsírokból készülnek, különböző vegyipari műveletekkel. Vannak olyan, kevéssé ismert eljárások is, mint pl. az algából előállított bioüzemanyag.

Legegyszerűbb, az alábbi videó megtekintése:

Forrás: http://energia.ma/megujulo/biomassza/20120814-biouzemanyag-i-a-biodizel/

Kép forrása: http://sei.oregonstate.edu/wp-content/uploads/2011/02/biodiesel-with-sunflowers-300x224.jpg

TOP 5