Skip to main content

A BP mégsem épít második generációs bioetanol-üzemet az Egyesült Államokban. A társaság menedzsmentje szerint ugyanis a részvényesi érdekeket jobban szolgáló beruházásokba fordíthatják a Floridába tervezett üzem felépítésére szánt 250-300 millió dollárt - számol be a Financial Times.

A BP lemondott a Floridába tervezett második generációs bioetanol-üzem megépítésének tervéről. Az olajtársaság közlése szerint az üzem megépítésére szánt 250-300 millió dollárt más területeken jobb feltételekkel tudják befektetni, így a részvényesi érdekek szolgálása érdekében elvetették a tervezett beruházás megvalósítását.

A BP bejelentése az egész bioüzemanyag-ipart érzékenyen érinti, és nagyban visszaveti azokat a várakozásokat, amelyek szerint a második generációs bioüzemanyagokkal kapcsolatos technológiák hamarosan elérhetik a piaci érettséget.

A második generációs bioetanol előállítási technológiák alapvetően cellulóz lebontására alapuló üzemanyag-gyártásra fókuszálnak, ami által kikerülhetővé válik a jelenlegi, alapvetően élelmiszeripari alapanyagokra alapuló gyártási eljárás. Az első generációs etanolgyártással kapcsolatban 2008-at követően idén ismét előtérbe kerültek az ellenző hangok, mondván hogy a bioüzemanyag-ipar által keltett kereslet felhajtja a gabonaárakat, és ezzel élelmezési problémákhoz vezet.

Nemrég az Európai Bizottság előterjesztett egy olyan javaslatot, amely megtörné az EU korábban meghirdetett 2020-ig mutató bioüzemanyag-politikáját, és a jövőben megkövetelné a második generációs technológiák alkalmazását az európai etanolgyártás tekintetében. Az iparág képviselői eközben arra hívták fel a figyelmet, hogy a Bizottság által nyilvánosságra hozott számítások hibásak, és a módosítás elfogadása összességében emelné a közlekedési szektor kibocsátását. A szakmai szereplők emellett felhívták a figyelmet arra is, hogy jelenleg még bizonytalan, hogy mikorra válhatnak alkalmazhatóvá a második generációs gyártási technológiák, így a Bizottság javaslata alapvetően csak az etanolimport növekedését segítené elé.

A BP a mostani döntéssel nem fordított teljesen hátat a bioüzemanyagoknak, továbbra is fenntartja érdekeltségeit a kutatásokban, illetve kész termelési licenszeket értékesíteni a jövőben.

Forrás: http://www.portfolio.hu/vallalatok/zold_energia/a_bp_lemondott_az_uj_generacios_etanoluzem_megepiteserol.174837.html

Kép forrása: http://m24digital.com/en/2012/04/10/british-petroleum-denied-participating-in-the-exploitation-of-oil-in-the-falklands/

TOP 5