Skip to main content

Miért nem sikerült jól a lakásom energetikai felújítása? Miért számoltam el magam? Miért most jut eszembe, hogy szakértőt kellett volna igényelnem? Miért nem mondta valaki, hogy ez akár a bankbetétem kamatozásánál is többet érhet? Hogyan kezdjek hozzá? Kell-e hozzá támogatás, vagy megy a nélkül is? És ha pénzem sincs, hogy kezdjek hozzá? Ilyen és hasonló kérdések hangzottak ma el az Energiaklub által tartott zártkörű sajtótájékoztatón, mely a Küszöbön a felújítás! elnevezésű projekt kapcsán került megrendezésre újságírók számára.

Bár az Energiaklub szakmai szervezetként régóta vizsgálja az energetikai felújítások kérdéskörét, ezen projektben leginkább a fogyasztóra összpontosít, és az ő szempontjából levezetve próbál meg azokra a kérdésekre válaszolni, melyeket a fogyasztó tesz/tenne fel akkor, ha belevágna lakása, háza felújításába. Mindezt közérthető módon, hogy az egyszerű laikus is megértse, mennyire fontos a tervezés szakasza, kivel kell egyeztetnie, és mit kell ahhoz csinálnia, hogy a kivitelezés és ennek révén a csökkentett energiafelhasználás, a megtakarítás és a megtérülés is a lehető legoptimálisabb legyen.

A problémakör ecsetelése során Király Zsuzsanna, a Lakossági Energiagazdálkodás projektvezetője számokkal és egyéb szükséges adatokkal is tarkított előadásában elmondta, korszerűsítések esetében mik a tipikus szarvashibák.

Tervező nélkül eljárni pl. meglehetős könnyelműség, hisz csak a szakértő az, aki tapasztalati révén kellően átlátja, mihez (vagy mikhez) kell "nyúlni" a felújítás során. Kihagyása a tervezésből, mert pl. "túl sokat kér", vagy "én is értek úgy hozzá", szinte minden esetben megbosszulja magát, így a tervezett energia és pénzbeli megtakarítás könnyen a töredékére csökkenhet. Akkor pedig a felújításba ismét bele kell várni, azaz a felújítás költsége duplázódik. Sokan nem tudják azt sem, hogy zöld energiák hasznosításához alkalmas készülékek, pl. napelemek beüzemeltetése előtt is el kell végezni a szükséges felújításokat, hisz ezen szerkezetek is csak akkor működnek hatékonyan, ha előttük megfelelően korszerűsítik pl. a szigetelést. Hiba számos esetben az is, ha a fogyasztó csak egy-egy részre koncentrál az egészen belül, azaz pl. a nyílászárókat kicseréli, de a fűtést nem újítja fel. Sok továbbiakban a tévhit is, miszerint nem is éri meg felújítani, nem lehet rá kapni állami támogatást, évtizedekbe is tart a megtérülés, stb.

Mint ahogy az előadó kiemelte, azért készítettek és tettek ki a weboldalra egy kisfilmet, hogy a tévhiteket és a rossz tervezést elkerülendő bárki kellő információkat szerezzen, kapjon a gyakran feltett kérdésekre, érdemes-e belevágnia a felújításba, vagy sem. Ha úgy dönt, hogy igen, akkor már csak egy szakértővel kell egyeztetnie, aki komplett terveket tud számára készíteni, hogyan is történhet a kivitelezés. Olyan tervet tehát, mely konkrétan nevesíti, mennyi időn belül térül meg a befektetés, miért jobb ez adott esetben, mint a bankban tartani a pénzt, mennyivel fog csökkenni a sárga csekken lévő havi összeg, mennyire környezetbarát a megoldás, stb.

A kisfilm az Energiaklub oldalán itt érhető el (http://www.kuszobonafelujitas.hu/). Az oldal azonban, mint ahogy fentebb kifejtésre került, további adatokkal is szolgál, így pl. akár előzetes kalkuláció is készíthető, ha éppen ezt szeretné a fogyasztó, de belelapozhat azon fogyasztók történeteibe is, akik már sikeresen végrehajtották a korszerűsítéseket.

Az információk megszerzését nyereményjáték is elősegíti, melyről szintén a hivatkozott oldal ad tájékoztatást, de elérhető az Energiaklub FB oldalán is (https://www.facebook.com/KuszobonAFelujitas). Reméljük, ez a cikk megadja a kezdő lépést a felújítás elvégzésére! Bátran ajánljuk, a miénk már megtérült.

Béer

TOP 5