Skip to main content

Christopher Mattheisen, Magyar Telekom   Miközben az intelligens fogyasztásmérés világszerte rohamléptekben fejlődik, jogosan vetődik fel a kérdés, hogy mi a helyzet az okos mérőórák magyarországi bevezetésével. A smart metering hazai kilátásairól a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatóját, Christopher Mattheisent kérdeztük.

A folyamat, vagyis a smartmetering- és az energiamanedzsment-rendszerek elterjedése a lakosság és a vállalatok körében csak idő kérdése, hiszen számos érv megfogalmazódik bevezetésük mellett. A legfontosabb ezek közül az energiahatékonyság növelése és a tudatos energiafelhasználás elterjesztése.

A Magyar Telekom több szempontból is kötődik a smart metering még csak alakulóban lévő hazai piacához. Egyre komolyabb szereplővé válik az energiaszolgáltatók közt, miközben a távközlési profilt megtartva komoly fejlesztéseket végez az okos mérés területén. Vagyis energiát is szolgáltat, ugyanakkor annak optimális felhasználását is elősegíti.

Ennek értelmében pedig több olyan aspektusból is látja az okos mérést érintő fejleményeket, melyeket más cég nem, vagy csak részben lát. Éppen ezért kerestük fel a magentásokat az okos mérés hazai kilátásait latolgató kérdéseinkkel.

Európai ötlet

Az alapötletet egy európai uniós kritérium adta, amely felismerve az okos fogyasztásmérés gyakorlati előnyeit, az okos mérők bevezetését minden olyan esetben előírja, amikor alkalmazásuk ésszerű és költséghatékony. Ez praktikusan annyit tesz, hogy 2020-ig a villamos fogyasztók 80 százalékát el kell látni okos mérővel. Ez alól természetesen Magyarország sem kivétel, ahol még csak mostanában kezdődtek meg az első tesztprojektek, az órák tömeges felszerelése pedig még várat magára. Tekintettel a smart metering bevezetésének magyarországi helyzetképére, jelen pillanatban nehezen vállalhatónak tűnik, hogy több millió háztartást szereljenek fel okos mérőórákkal. Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója viszont egyáltalán nem aggódik a céldátum tarthatósága miatt.

Mint mondta, számos cég, köztük szolgáltatók, hardvergyártók, megoldásszállítók is érdekeltek lesznek majd ebben az új piaci szegmensben, számos olyan pilotprogram indult, ami ezt igazolja. A Telekom is fontos lépéseket tett ez irányban, az E.ON-nal együttműködve még februárban maga is indított egy pilotprojektet a T-City program keretében. A program egyik eredménye az az energiamenedzsment-rendszer is, amely a korábbinál tudatosabb, optimalizált energiafelhasználást tesz lehetővé a vállalatoknál, intézményeknél. Ám míg egy vállalati energiamenedzsment rendszer az elnök-vezérigazgató szerint legalább 10–15 százalékot spórolhat egy cég energiaszámláin, addig egy okos mérési rendszer kialakítása egy háztartásban jelenleg az esetek többségében még nem feltétlenül kifizetődő a felhasználóra nézve. Christopher Mattheisen szerint elsősorban azon kell változtatni, hogy ez a tendencia megforduljon, s a piacban érdekelt résztvevőknek olyan megoldásokon és szolgáltatások kialakításán kell dolgozniuk, amely ezt lehetővé teszi.

Össze kell fogni

Fontos szerepet kap majd a folyamatban az edukáció, azaz annak megértetése mind a vállalatokkal, mind a lakossági felhasználókkal, hogy az intelligens mérési rendszerek és eszközök bevezetése az előnyükre szolgál nemcsak költségha-tékonysági, de környezetvédelmi szempontok miatt is. Hozzátette, hogy a smart metering elterjedéséhez azonban szükség lesz egy olyasfajta összefogásra is, amely adott esetben a részt vevő cégek között, esetleg a kormány bevonásával jöhetne létre. Mint mondta, a legfontosabb jelenleg mégis az, hogy kialakuljon egyfajta szabályrendszer az intelligens mérés körül. Mert az ugyan igaz, hogy Európában bizonyos országok előttünk járnak, s néhány országban az éles szolgáltatást is bevezették már, viszont a végleges műszaki szabványokra és üzleti modellekre vonatkozó ajánlásokra még várnunk kell. Magyarországon sem készült még el a vonatkozó szabályozás. Christopher Mattheisen úgy látja, hogy ha az említett feltételek teljesülnek, a smart metering magyarországi bevezetése is felgyorsulhat.

Forrás: http://www.itboard.hu/Fooldal/it_board/energetika/Hol_marad_a_smart_metering.html

TOP 5