Skip to main content

Vizsgálatot indít a Magyar Energia Hivatal a Panaszkönyv riportja alapján a Tigáz ellen. A Hír TV fogyasztóvédelmi műsorának rejtett kamerás felvételén a szolgáltató egyik munkatársa felszerelés közben feltehetően megmágnesezi az egyik fogyasztó mérőóráját. A szerelő később elismerte, hogy az átalakítások után jutalékot kapnak, a szolgáltató szóvivője viszont tagadta a fejpénzt.

„Hú, de becsapják itt az embereket ebben az országban, drága. Olyan piszkos dolgokat művelnek, hogy ez nem igaz.” Több mint egy éve hangzottak el ezek a mondatok, ekkor foglalkozott a Hír TV Panaszkönyv című műsora először a Tigázzal.

Egy ügyfelet kísértek el akkor rejtett kamerával a tiszántúli gázszolgáltató debreceni ügyfélszolgálatára. A panaszosra 540 ezer forintos kötbért szabtak ki, gázóra mágnesezés miatt, miután nem tudta bebizonyítani az ellenkezőjét. Varga Szilvia és párja azonban sikerrel járt, a tárnoki házaspár október 15-én, első fokon pert nyert a gázszolgáltatóval szemben. „A bíróságtól kértük, hogy rendeljen ki egy hivatalos szakértőt, aki utána meg is állapította, hogy semmi nem történt a gázórával, tehát nem hogy hozzá nem nyúltunk, hanem még mágnesezettség sem állapítható meg” – mondta a televíziónak Varga Szilvia.

„Nem legális, de nem is illegális”

A fogyasztóvédelmi műsor panaszosai szerint a Tigáznál bevett szokás, hogy a gázórákat a szerelők sértik, illetve mágnesezik meg. A Panaszkönyv birtokába jutott felvétel alapján is erre lehet következtetni, a képeken a cég egyik dolgozója egy hangszórómágnesnek tűnő eszközzel karcolja, vagy mágnesezi az egyik fogyasztó óráját.

Panaszkönyv / Hír tv műsora megtekinthető: http://mno.hu/ahirtvhirei/a-szolgaltato-emberei-magnesezik-az-orakat-1113283/

A Panaszkönyv stábja hajdúböszörményi otthonában kereste fel a férfit. B. Sándor tagadta, hogy mágnes lett volna nála. „Én óvatosan ráteszem a műszert és óvatosan húztam rajta” – mondta a Hír TV-nek. Hozzátette: „Ez nem legális, de nem is illegális. Megtiltva sincsen... Hivatalosan nem lehet felhasználni ennek az eredményét inkább így mondanám. Nincs megtiltva, hogy mi használjunk ilyet.”

„Ott volt, de nem láttam”

A szerelő a műszert nem tudta megmutatni, az ügyfél pedig az esetről készült jegyzőkönyvet sem tartja pontosnak. A Tigáz munkatársa ugyanis azt írta, hogy az óra tulajdonosa végig ott volt az óracserénél. A szerelő a Hír TV-nek elmondta, hogy amikor használta a műszert, akkor „ő főzte a kávét, vagy nem tudom, mit csinált a kávéfőzővel. Amikor használtam a műszert nem volt ott, és ezt el is ismerem.” Amikor azonban megkérdezték, hogy miért hamisította meg a jegyzőkönyvet, már úgy felelt, hogy „akkor inkább úgy fogalmazok, hogy ott volt, de nem láttam”.

A Tigáz szerelője elismerte, hogy a megbuktatott órák után 30 ezer forintot kapnak. A cég szóvivője a stúdióban tagadta a fejpénzt, a műsort pedig elfogultsággal vádolta. Az energiahivatal szóvivője az ügy teljes kivizsgálását ígérte. „Minden olyan körülményt meg fogunk vizsgálni, ami itt fölmerült, ezt a riportot szeretném Önöktől elkérni. Fogunk konzultálni természetesen a Tigáz szakértőivel is és ennek az együttes vizsgálat eredményeként fogunk döntést hozni a kérdésben” – fogalmazott Vigassy Csaba, a Magyar Energia Hivatal szóvivője.

A hivatalnál egyébként nem tudnak arról az állítólagos műszerről, amelyet a Tigáz szerelője használt.

Forrás: http://mno.hu/ahirtvhirei/a-szolgaltato-emberei-magnesezik-az-orakat-1113283/

Kép: http://ingatlanmagazin.com/penz-es-jog/cikk_8119/

TOP 5