Skip to main content

Szinte állandó családi költségvetési krachot okoz a fűtésszámla, ezért nagyon nem mindegy, hogy optimálisan működik-e egy lakás fűtési rendszere, vagy vannak még tartalékok benne. A Lakásfókusz blog összeszedte, hogyan lehet ezeket kiaknázni.

Alapavető tipp, hogy még a szezon előtt nagyon érdemes átvizsgáltatni az egész fűtési rendszert, a gázkazánt. Nemcsak azért, mert a rendszeresen karbantartott, tisztított kazánok és gázkészülékek hatékonyabban működnek, és így csökkenthetik a fűtésszámlát, hanem (és főképp) mert a szén-monoxid-mérgezéstől és egyéb veszélytől is megóvhatja a felhasználókat - írják a blog szakértői. A fűtési szezon kezdetén azt is érdemes megvizsgálni, hogy a fűtőrendszerben nem gyűlt-e fel levegő, ez ugyanis szintén jelentősen ront a fűtés hatékonyságán.

Ezt követően érdemes a fűtött ingatlan „energiahatékonyságát” megvizsgálni, azaz minél inkább meggátolni, hogy elszökjön a meleg a lakásból. Optimális persze egy átfogó külső szigetelés és ablakcsere lenne - ami ugyan több százezer forintba kerül, a rezsimegtakarításokból azonban pár év alatt megtérül. A régi nyílászárók szigetelését érezhetően javíthatják az utólag beragasztható szigetelőcsíkok, amiket néhány ezer forintért be lehet szerezni. Ezek felragasztása semmilyen szakértelmet nem igényel, megszüntethetik viszont a huzatot, és jó pár százalékkal csökkenthetik az energiafogyasztást. Ha nincs redőny az ablakon, akkor egy vastagabb sötétítő függöny is jól „szigetelhet” – a bejárati ajtó előtt szintén –, illetve az ajtó lábánál egy szivacs csík is meggátolhatja a hideg beáramlását.

Javíthatja a hőérzetet a radiátor, fűtőtest mögé aplikált hővisszaverő fólia, ami szintén csupán néhány ezer forintba kerül és a felrakása is egyszerű. A hőtükrös fólia gyakorlatilag a fűtésből származó, eredendően felfelé áramló hőt a szoba belsejébe irányítja, így ugyanakkora energiafelhasználással hatékonyabban tudjuk felmelegíteni a szoba levegőjét. Szintén nem kerül sokba, de sokat segíthetnek a radiátorokra szerelt termosztatikus szelepekek, így ugyanis minden helyiséget egyedileg lehet fűteni.

Természetesen nagyon sokat azzal lehet spórolni, ha kevésbé fűtjük be a lakást – azzal, hogy lemondunk a fehérneműben közlekedésről otthon, egy fokkal alacsonyabb hőmérséklet akár 7 százalékkal is csökkentheti a fogyasztást. Szakértők szerint 20-22 fok bőven elég, sőt a hálószobában ennél is hűvösebb lehet. Napközben pedig nyugodtan le lehet venni 15-17 fokra is a hőmérsékletet, amikor nem tartózkodik senki a lakásban.

Forrás: http://hvg.hu/ingatlan/20121019_Hogyan_lehet_kisebb_a_futesszamla

Kép forrása: http://www.salisburyjournal.co.uk/resources/images/1355781

TOP 5