Skip to main content

A világ legnagyobb olajtermelő állama a tervek szerint teljesen átállna a megújuló, vagy alacsony széntartalmú energiaforrások használatára. Mindezt Brazíliában jelentette be Turki Ál Fejszál Ál Szaúd herceg, aki szeretné, ha a nagy váltás még az ő életében végbemenne. A herceg most 67 éves, de ő is elismerte, hogy a folyamat valószínűleg több időt vesz majd igénybe. Valójában több évtizedbe is telhet az átállás, de a szkeptikusok szerint mindez csak propaganda – írja a Guardian.

Ál Szaúd herceg a Brazíliában rendezett Globális Gazdasági Szimpóziumon ragaszkodott ahhoz, hogy Szaúd-Arábia elkötelezett a megújuló energiaforrások használatában, hatalmas olajkészleteit pedig alternatív módon használná fel műanyag, vagy polimer előállítására.

„Ha eljutunk arra a pontra, ahol helyettesíteni tudjuk a fosszilis tüzelőanyagokat, az olajat pedig más termékek gyártásához használhatjuk, az nagyon jó lesz a világnak. Szeretném, ha ez még az én életemben bekövetkezne, de nem hiszem, hogy így lesz” – magyarázta a herceg. Hozzátette azonban, hogy egyetlen ország sem tilthatja meg valamelyik energiaforrás használatát, így a világ valószínűleg továbbra is inkább a fosszilis tüzelőanyagokra fog hagyatkozni még hosszú évekig.

Szaúd-Arábia energiafelhasználását csaknem teljes egészében a fosszilis tüzelőanyagokból fedezi, az ország pedig közel 12 százalékát adja a világon kitermelt kőolajnak, és körülbelül az olajtartalékok egyötöde található a területén. Az egy főre eső energiafelhasználás is igen magas az országban, mivel az energiaárakat alacsonyan tartják. A herceg szerint azonban az ország földrajzi adottságaiból fakadóan a napenergia is lehetséges alternatívája lehet az olajnak, de a nukleáris forrásokat sem zárják ki.

Nebjsa Nakicenovic, az Alkalmazott Rendszerek Nemzetközi Elemzőintézetének helyettese úgy véli, a világnak arra kell törekednie, hogy 2030-ig energiaszükségleteinek 30 százalékát biztosítsa megújuló energiaforrásokból, a dupláját a jelenlegi 15 százaléknak.

Forrás: http://index.hu/kulfold/2012/10/19/megujulo_energiara_valtana_szaud-arabia/

Kép forrása: http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/01364/solar-panel_1364509c.jpg

TOP 5