Skip to main content

Hosszú évek óta tart a vita a fogyasztók és a termelők között: bár az organikus termékek jót tesznek a környezettel, de vajon az egészségünkre is kedvezőbb hatással vannak? Egy új tanulmány szerint ha legalábbis a paradicsomról van szó, akkor tényleg megéri többet fizetni a drágább fajtáért. A Barcelonai Egyetem kutatói úgy találták, hogy a zöldség rovarirtó-szer mentes típusa a hagyományosnál nagyobb mértékben tartalmazza azokat a kemikáliákat, melyek sikerrel győzik le a különböző kórókat.

Ezek az úgynevezett polifenolok, amik a növényt védik a kórokozóktól, és az emberi egészségre is kedvező hatást gyakorolnak. A vegyületek természetes antioxidáns hatással bírnak és tanulmányok kimutatták, hogy segíthetnek megelőzni a rákos sejtek elburjánzását, illetve védelmet nyújtanak a krónikus betegségek, mint például az artritisz ellen. Emellett gyulladáscsökkentőnek is hatásos.

Az eredmények kihívások elé állítják általában az élelmiszerbiztonsággal foglalkozó szervezeteket, melyek nem foglalkoznak kellőképpen az organikus ételek élettani hatásaival.

Az organikus és a konvencionális paradicsom közötti különbséget az eltérő termesztési módszerrel magyarázzák a tudósok. Az organikus termelők nem használnak nitrogén alapú trágyát, aminek eredményeképpen a növények saját védelmi rendszerüket aktiválják, ezáltal nő az antioxidánsok szintje - mondta el Anna Vallverdú Queralt, a tanulmány fő szerzője.

Minél kevesebbet szenved egy növény, annál több polifenolt képes termelni - tette hozzá Rosa M. Lamuela társszerző. Azt már korábban bebizonyították, hogy az organikus paradicsomlé és a ketchup magasabb polifenol szinttel rendelkezik hagyományos társaikhoz képest.

A paradicsom egyébként is a szuperételek kategóriájába tartozik, mivel rendkívül magas a C vitamin tartalma. Forrás: VJM.hu/DailyMail

Forrás: http://www.vjm.hu/eletmod/mielott-piacra-indulunk-jo-ha-ezt-tudjuk/2737/

Kép forrása: http://en.wikipedia.org/wiki/File:BoroughMarketTomatoes.jpg

TOP 5