Skip to main content

Bővíti a chipsadó alá eső termékek körét a kormány – erősítette meg a Hír Televíziónak Szócska Miklós egészségügyi államtitkár. Részleteket egyelőre nem tudni, korábbi sajtóhírek szerint a margarinokra, az étrend-kiegészítőkre, illetve adalékanyagokra is kivetnék a közterhet. A kormány az ebből befolyó bevételből és a jövedéki adó emeléséből rendezné az egészségügyi dolgozók bérét.

Krémesebb, szívbarát és hatékonyan csökkenti a koleszterint – ezek a feliratok olvashatók a margarinos dobozokon. A termékek többségén azonban nincs feltüntetve, hogy tartalmaznak mesterséges transzzsírsavakat is.

„Ezek elsősorban a különféle technológiai folyamatok során keletkezhetnek a margarinokban, hőkezelés vagy kémiai kezelés során változik az összetétele az adott készítménynek. És a transzzsírsavak ezekre a különféle ingerekre kialakulhatnak. (...) Orvosi vizsgálatok azt észlelték, hogy a magas transzzsír-tartalmú étrend fokozza az érelmeszesedés kialakulásának veszélyét” – mondta a Hír Televízió kérdésére Karádi István, a Semmelweis Egyetem III. Belgyógyászati Klinika igazgatója.