Skip to main content

A menzákat, a büféket, sportpályákat és a kollégiumokat is államosítaná a kormány – derül ki az eduline birtokába jutott felsőoktatási fejlesztési tervezet több változatából.

A portál információi szerint Nemzeti Hallgatói Szolgáltató Rendszernek (NESZ) neveznék az egyetemi és főiskolai kollégiumokat, menzákat, büféket, sportlétesítményeket összefogó állami hálózatot. Az fejlesztési tervezet több változata is azzal számol, hogy a következő egy-két évben német mintára szervezik majd át a szolgáltatásokat, és egy állami gazdasági társaságot hoznak létre.

A decemberben elfogadott felsőoktatási törvény korábbi, 2011 augusztusában kiszivárgott változatában még külön pontként szerepelt a szolgáltató rendszer kialakítása, a végleges változatból azonban már kimaradt – emlékeztet az eduline. Egy kormányhatározat azonban rendelkezett egy a NESZ-ről szóló előterjesztést kidolgozó munkacsoport felállításáról, és az állami átvétel terve a felsőoktatási tervezet egyes verzióiban újra felbukkant.

Az eduline birtokába jutott, a felsőoktatási fejlesztési tervezet egy korábbi változatára érkezett intézményi reakciókból az derül ki, hogy a rektorok sem örülnének, ha az állam kezébe kerülnének a kollégiumok, a menzák és a sportlétesítmények.

Haraszti László, a Felsőoktatási Kollégiumok Országos Szövetségének (FEKOSZ) elnöke szerint 80-100 kollégiumot érintene az átalakítás – vannak olyan intézmények, amelyek jól járnának a központosítással, „mert a lelakott kollégiumok magas üzemeltetési és fenntartási költségeit az átvétel után nem az egyetemnek, főiskolának kellene vállalnia, hanem az új üzemeltetőnek”.

Bonyolult kérdés a PPP-konstrukcióban épült kollégiumok átvétele is – ez alighanem súlyos tízmilliárdokba kerül majd, a felsőoktatási intézmények és a projekttársaságok között ráadásul hosszútávú, nem ritkán még 14-18 évig fennálló szerződések vannak. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban semmilyen konkrétumot nem közöltek erről a portál kérdésére, azt viszont elismerték, hogy vizsgálják, milyen formában lehetne átvenni a PPP-s kollégiumokat. Haraszti László szerint ha az átvétel nem fog menni, akkor valószínűleg csak annyi változik majd, hogy a projekttársaságokkal fennálló szerződésekben a felsőoktatási intézmények helyébe a NESZ-t működtető gazdasági társaság lép.

Szerző: Eduline

TOP 5