Skip to main content

Egyre gyakoribb gyermekeknél és felnőtteknél is a tartósítószerekre, adalékanyagokra, mesterséges ételszínezékekre adott allergiás reakció. Hogy rögtön a téma közepébe vágjak: allergiás vagyok a szalicilátokra. Szó szerint a saját bőrömön tapasztaltam meg, milyen is túlérzékenynek lenni a tartósítószerre. Így gyakorlati tanácsokkal szolgálhatok azok számára, akik ugyanezzel a problémával élnek. 

Nem csupán a táplálék-allergiát érinti e betegség. Azóta kerülök mindent, amiben szalicilátok lehetnek: ételeket, italokat, kozmetikumokat, gyógyszereket, tisztító- és mosószereket.
A lehetséges keresztreakciók miatt kezelőorvosommal együtt nekem is alaposan ismernem kell a gyógyszerek összetételét.  Ha a felírt gyógyszerek közül a csomagolásban található tájékoztató alapján gyanús lesz valamelyik, azt inkább visszaváltom a patikában. 

Tartósítószerekként alkalmazzák a következőket: benzoesav és származékai, benzoátok; kén-dioxid és származékai, a szulfitok; fenilek és fenolok, thiabendazol, nisin, natamycin, nitritek, acetátok, hangyasav, propionátok, antioxidánsok (például almasav vagy aszkorbinsav), tokoferolok (tocopherol néven is), szorbinsavak, ecetsav, tejsav, bórsav stb. Az ezeket jelölő E-számokat és pontos elnevezéseket egyrészt az internetes keresők segítségével az E-számok listáin találjuk, másrész az Allergia Adatbank Alapítvány információs füzeteiben.

E füzetekben azt is megtudjuk, mely, Magyarországon kapható termékek nem tartalmazzák az adott allergén anyagot.

Leggyakrabban a szalicilátok (ethihexyl salycilat, benzoe-salycilat, alcohol-sacycilat stb.), benzoátok, benzoesavak (nátrium-benzoát, benzyl-benzoát, káliumbenzoát stb.), szorbinsav és származékai (káliumszorbát, nátriumszorbát) és az antioxidánsok (aszkorbinsav) okoznak túlérzékenységet, valamint a kéntartalmú termékek. Mivel elterjedt és általánosan használt anyagokról van szó, nem árt tudni a következőket.

A nátrium-benzoátot (sokan csak benzonátként említik) és a szalicilátot (szalicilt) a mai napig használják otthoni befőzéshez és tartósításhoz. Ezért aki ezekre allergiás, az semmi esetre se egyen idegen helyen házilag eltett lekvárokat, dzsemeket, savanyúságokat, befőtteket, kompótokat, gyümölcsleveket és szörpöket, sem az ezek felhasználásával készült ételeket. Egy darab sütemény is szó szerint gyilkos lehet. Ezt a házigazdában is érdemes tudatosítani. Tartósítószerek használata helyett a dunsztolást vagy vákumos befőzést javasoljuk.

Szó sem lehet készételek, bolti felvágottak, húskrémek, konzervek, sütemények, fagylaltok, édességek, pékáruk fogyasztásáról, ha azok tartalmazzák az allergént. Mivel a legtöbb ilyen termék valamilyen konzerváló anyag hozzáadásával készült, maradnak a házilag elkészített kolbászok, szalámik, hurkák, sonkák és egyéb húsáruk, valamint a saját fagyasztású zöldségek. Meg kell tanulni otthon sütni kenyeret és pékárukat, ugyanis egyes pékségek valamennyi tartósítószert vagy adalékanyagot felhasználnak a sütéshez, és a kovászt a visszamaradt pékáruk segítségével készítik el. Vagyis az ártalmas anyagok visszakerülhetnek az élelmiszerekbe.

Az üzletekben sok időt töltök olvasással, mindig ellenőriznem kell a nem natúr termékek, illetve feldolgozott élelmiszerek összetételét.

Orvosnál, kórházban minden alkalommal fel kell hívnom a kezelőorvos és az ápolók figyelmét az allergiára, ha kell, minden gyógyszeres kezelés előtt.

Kozmetikusnál, fodrásznál ellenőriztessük a felhasználandó krémek, pakolások, lemosók, samponok, lakkok, és egyéb szerek összetevőit, hogy tartósították-e, és ha igen, akkor mivel. Keressünk olyan üzletet, ahol hipoallergén kozmetikumokat vagy natúrkozmetikumokat használnak. Otthon hipoallergén, natúr- és biokozmetikumokat használjuk, egyébként a gyógyszertárakban olcsón kevernek ki tisztálkodószereket, mosdókrémeket. Vigyázat! Mindig ellenőrizzük az összetevőket, mert már találtam ismert, reklámozott cégtől „allergénmentes” feliratú dezodort, amelynek hátoldalán a felhasznált anyagok között volt benzoeszármazék.

Parfümöt, illatszereket ne rendeljünk látatlanban, és ne vásároljunk olyan helyen, ahol nincsen hozzá csomagolás az alkotóelemek felsorolásával, vagy nincsen lehetőség a termék tüzetesebb átvizsgálására, illetve fennáll a hamisítás kockázata (piacok).

Ezután a mosás sem egyszerű rutinfeladat, hiszen a mosószerek és öblítők is tartalmaznak tartósítószereket. Natúr, bio készítményekkel és mosódió használatával kiválthatók, és így legalább a környezetünket sem szennyezzük.

Ajánlott üzletek: natúrboltok és webáruházak, bioboltok, bio- vagy ökopiacok, diétás szaküzletek, vegetáriánus és vegán boltok, amelyek tartanak hozzáadott adalékanyagoktól és konzerválószerektől mentes termékeket is, permetezőszerek nélkül termelt gyümölcsöket és zöldségeket.  Mindenféle vallási és felekezeti szimpátia vagy meggyőződés nélkül, praktikus szempontokból ajánlom a Krisna tudatú hívők kertészeteit, mivel terményeiket (zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek és méz) ökogazdálkodással állítják elő.

Fontos tudnunk azt is, hogy húst, tojást és tejtermékeket is jobb ott beszerezni, ahol tudjuk, hogy nem kezelték antibiotikumokkal és mesterséges tápszerekkel az állatokat. Ha ez megoldható a lakhelyünk miatt, magunk tartsunk állatokat és konyhakertet.

 A „diétát” mindig be kell tartani. Igen, nehezebb, körülményesebb és sokkal több figyelmet, tudatosságot igénylő életmódot kell miatta folytatni. Ám a ráfordított energia nem hiábavaló. A vegyszermentes élet sokkal egészségesebb életet is jelent.

Szegedi Éva, Ételallergia Online (www.etelallergia.hu)

Forrás: http://www.etelallergia.hu/allergia/tartositoszer_allergia.htm

(http://www.facebook.com/EtelallergiaOnline)

 Kép forrása: http://www.campusonline.hu/kultura/kozelet/enni-vagy-nem-enni-e-szamok-es-ami-mogottuk-van

TOP 5