Skip to main content

Tudósok sikeresen azonosították azt a gént, amely a paradicsomok ízetlenségét okozó folyamat hátterében áll. A felfedezés a remények szerint a hagyományos paradicsomok ízét és tulajdonságait tökéletesen visszaadó új fajták elterjedéséhez vezethet majd.

A szakembereket komolyan foglalkoztatja a tökéletes ízű paradicsom létrehozása: korábban már megtalálták a pompás íz előállításának tudományos receptjét, nemrég pedig rájöttek arra, hogy milyen folyamat okozza a kereskedelmi forgalomban tömegcikként kapható paradicsomok ízetlenségét.

A Kaliforniai Egyetem növénybiológusainak vezetésével végzett kutatás rámutatott arra, hogy a jelenségért olyan molekuláris változások tehetők felelőssé, amelyek a paradicsom "egyenletes érését", idézik elő.

A paradicsomtermelők évtizedek óta olyan fajtákat termesztenek, amelyek érés előtt egyenletesen világoszöld színűek: így az érett termés is mindenhol azonos színű lesz, ráadásul egyszerre lehet szüretelni. Az egyidőben szedhető, szinte egyforma paradicsomok ugyan nagyszerűen mutatnak a boltok polcain, ám a külcsínynek nagy ára van, mégpedig az ízetlenség. Az egyenletes érést biztosító  molekuláris folyamatok ugyanis gátolják a paradicsom édességét adó cukrok szintézisét - derül ki a Science tudományos folyóirat cikkéből.

A kutatók azután kezdték a paradicsom fejlődését és érését befolyásoló géneket kutatni, miután nagyüzemekben két nyáron át tanulmányozták a termés színét és minőségét potenciálisan meghatározó transzkripciós faktorokat. A transzkripciós faktorok olyan fehérjék, amelyek a gének szabályozásában (ki- és bekapcsolásában) játszanak szerepet. A kutatók sikerrel azonosítottak két olyan transzkripciós faktort (GLK1 és GLK2), amelyek a fotoszintézisért és az ízt befolyásoló cukortermelődésért felelős növényi sejtszervecskék, a zöld színtestek (kloroplasztiszok) működését és fejlődését irányítják.

Az egyenletes érés hátterében álló génváltozat pont ezeket az édességet és jó ízt adó faktorokat hatástalanítja, ezért lesz a végeredmény savanykás és ízetlen. Ha viszont mesterségesen megnövelik a paradicsom GLK-szintjét, az érett, lédús, cukrokban és jótékony likopinban gazdag termést eredményez. A felfedezéstől a szakemberek azt remélik, hogy nemsokára nagyüzemi méretekben is lehetővé válik a hagyományos fajtákra ízben és színben is hasonlító paradicsomok előállítása.

Forrás: http://www.origo.hu/egeszseg/20120629-miert-izetlenek-a-bolti-paradicsomok.html

TOP 5