Skip to main content

Miért drága a biopiac, és hogy tudunk szinte ingyen biokertet létrehozni, biotermést varázsolni családunk asztalára? Útmutató lépésről lépésre. Ráadás: egy egyedülállóan új kezdeményezés Magyarországon.

Mi is az a magyar Landshare?

Landshare, azaz osztozz meg a földön... ugye milyen nehéz lefordítani? Erről a kezdeményezésről először a Spektrum TV-n vetített River Cottage sorozat egyik adásában hallottam. Azonnal megtetszett, és arra gondoltam, de jó lenne, ha itthon is, elindulna, aztán pedig arra, hogy miért is ne próbáljam meg én?

A program lényege, hogy egymásra találjanak azok, akiknek van a kertjükben egy veteményesnek való rész, de nem kertészkednek rajta, és azok, akik szeretnének termelni, de nincs hol. Az egyik fél tehát a földjét, a másik pedig a tudását és idejét ajánlja fel, a termésen pedig megosztoznak.
Egyszerű és nagyszerű, fizetés természetben - szó szerint.

Remélem, hamarosan akadnak olyan lelkes emberek itthon is, akik belátják, hogy csak nyerhetnek a jelentkezéssel. Nem is keveset: egészséget, ingyen! Az biztos, hogy Angliában már egész mozgalom kezd kialakulni, és nem csak magánszemélyek osztoznak a földeken, hanem intézmények is.

Az általam megálmodott Ingyen Biokert Program csak biotermelést támogat. Ennek érdekében a föld előkészítése és a termesztés során csak szerves anyagokat lehet felhasználni, hogy a termés 100%-osan vegyszermentes legyen. Semmi más megkötés nincs.

Nem vagyok tanult kertész, de a parasztkertek művelői sem voltak azok, sőt mondhatnám, hogy nagy gyakorlattal sem rendelkezem még.
A lelkesedésem azonban határtalan, és a következő oldalakon lépésről lépésre szeretném bemutatni a biokertészkedés elméleti fortélyait, bebizonyítani, hogy szinte ingyen lehet biozöldségünk és aromás bio zöldfűszerünk.

Hétről-hétre hírt adok majd az én biokertem növekedéséről is, sikerekről, estleg kudarcokról, és minden beérett termésemból főzök-sütök valami finomat, hogy a jól sikerült recepteket már kipróbálás után tudjam megosztani a honlap látogatóival.

Szeretettel várok mindenkit a kertemben és az asztalomnál! Tovább i információ itt: http://ingyenbiokert.qwqw.hu/?modul=oldal&;tartalom=1131131

Forrás: http://ingyenkert.hupont.hu/

Fotó forrása: http://www.urbanfarmonline.com/urban-gardening/random-acts-of-gardening/uk-land-sharing.aspx

TOP 5