Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

must.jpgElőször is: milyen szőlőből érdemes csinálni? Hogy kell eltenni, hogy ne forrjon fel? Hogy kell tárolni? Miben, milyen körülmények között?

 

1.) Az első dolog, amire rájöttünk: mustot nem a legfinomabb csemegeszőlőből kell csinálni. Brutálisan édes lesz. Tökéletesen elég a borfestésre használt szőlő, sőt tulajdonképpen még finomabb is lett a belőle készült must, mint az ennél sokkal drágább saszlából csinált. 

2.) A különböző típusú szőlőket nem szabad keverni. 

3.) Sokáig filóztunk rajta, hogyan tisztítsuk meg a szőlőt, sajtoljuk ki a levet: sutuljunk vagy leszemezgessük egyenként a fürtöket majd gyümölcscentrifugán lenyomjuk? A sutut nem találtuk elég higiénikusnak- a festék lepereg a sutulás közben, és belekerül a lébe. A szemezgetés utáni centrifuga összevissza köpködte a magokat, nem vált be. A legjobb az volt, amikor szemezgetés nélkül nyomtuk le a centrifugán: így nem kellett folyton megtisztítani a gépet a magoktól.

3.) Különböző tanácsokat kaptunk arra, meddig kell forralni a levet: végül azt láttuk, teljesen mindegy. Merthogy volt, aki azt mondta, elég addig forralni, mikor elkezdi a habzást, mások szerint meg kell várni, míg teljesen letisztul. Én a habzás kezdetekor elkezdtem leszedni a habot, és mire végeztem, az már le is tisztult. 

4.) A bortermelők szerint pincében kell tárolni, na és persze borkénnel vagy nátriumakármivel tartósítani: mi nem csináltunk vele semmit - vagyis a szokásos Bokor Katalin-féle tartósítással tettük el: egy sem ment tönkre, és nagyon jó érzés úgy inni, hogy tudom, semmi bele nem illő nincs benne. 

Szóval a 25-30 üvegből már csak 4 van, már alig várjuk a következő fordulót! Mióta kifakadt a szőlőnk, a kisfiam minden nap megkérdezi: Anya, most már érik? Hát még nem. Még messze van. Sajnos.

A Bokor Katalin féle tartósításról itt lehet bővebben olvasni: http://lettudatoskonyha.blogspot.hu/2009/05/befozes.html

Forrás: http://haddegyemmeg.blogspot.hu/2012/04/erjedetlen-must-telire-tartosito-nelkul.html

Kép forrása: http://www.derchef.hu/2011-11/a-must