Skip to main content

A napraforgó termesztésének végét is jelentheti Raskó György agrárközgazdász szerint az, hogy Brüsszel betiltotta a neonikotinoid alapú csávázószereket. A lépés nyomán ugyanis a jövőben már nem érné meg termeszteni a növényt, jóllehet a napraforgó eddig az egyik legjövedelmezőbbnek számított a gazdák körében.

Május végén elfogadta az Európai Bizottság azt a határozatot, amelynek értelmében december 1-jétől az egész Európai Unióban korlátozzák három úgynevezett neonikotinoid rovarirtó szer alkalmazását, amelyeket ártalmasnak találtak a méhekre.

A korlátozás a klotianidin, az imidakloprid és tiametoxám nevű szerekre vonatkozik, ezeket a szereket tilos lenne a következő két évben használni a repce, a kukorica, a napraforgó, és – bár ennek Magyarország esetében nincs jelentősége – a gyapot esetében. Az Európai Bizottság döntése szerint a rendelkezést két éven belül, vagy amint új tudományos adatok látnak napvilágot, felülvizsgálják.

Magyarország esetében a repce, a kukorica, és a mostani feltételezések szerint különösen a napraforgó esetében érintheti érzékenyen a termelőket a változás.

„A napraforgó jól jövedelmező növény, ám ha a költségek nőnek, akkor jelentősen megváltozhat a helyzet” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Raskó György agrárközgazdász. Szerinte a lépés eredményeképp a napraforgó termesztésének költségei olyan mértékben megnő, hogy a kontinens tartósan hátrányba szorulhat a világ más termőterületeivel szemben.

„Ukrajnában, Oroszországban, Argentínában és más országokban, ahol nincs ilyen tiltás, sokkal kisebb költségszintek mellett lehet majd napraforgót termeszteni. Ennek eredményeképp még az Európába szállítás költségeivel együtt is versenyképesebb lehet majd ezen országok termelése az alacsonyabb költségek miatt. Itt tehát versenyképességi problémáról van szó, amely az egész Európai Uniót érinti majd” – fogalmazott az agrárközgazdász.

Raskó hozzátette: Magyarországon is jelentősen visszaeshet a napraforgó vetésterülete, ha pedig igaznak bizonyulnak a költségek 10 százalékos növekedéséről szóló becslések, akkor az „a napraforgó termesztésének végét jelentheti.”

Szerző: Braunmüller Lajos

Forrás: http://www.vg.hu/vallalatok/mezogazdasag/eltunhet-a-napraforgo-magyarorszagrol-406808

Kép forrása: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=603321729702227&set=a.454886237879111.110143.454830967884638&type=1&theater

TOP 5