Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

b_700_700_16777215_00_images_elelmezes_dscf1397ab.jpgLassan rendhagyóvá válik, hogy hetente hírt adunk egy-egy boltban kapható édesség otthon is elkészíthető változatáról. Tesszük ezt azért, mert ha sikerül az elkészítésbe bevonni gyermekeinket, akkor azt is el tudjuk magyarázni nekik, bármilyen csökönyösek is, hogy a bolti variánsban mennyi adalakék, azaz olyan káros anyag van, ami nem tesz jót szervezetük növekedésének.

Általában megértik a probléma lényegét, de még így sokszor kénytelenek vagyunk más csokikat is elkészíteni házilag, hogy rászoktassuk őket a kizárólag otthon készítendő édességek fogyasztására. Erre is csak akkor kényszerülünk természetesen, ha nem sikerül velük megkedveltetni édes gyümölcseinket, bár a közös sütögetés előnye lehet az, ha olyan édességeket is becsempészünk az édes nyalánkságok közé, melyek tartalmaznak gyümölcsöket is. Így már könnyebb őket a nyers fogyasztásukra is rávenni, tehát előbb-utóbb célt érhetünk.

Míg legcsökönöysebb gyermekeinket megpróbáljuk rávenni a korszerű és helyes táplálkozási szokások kialakítására, érdemes a Sütisarok egy receptje alapján elkészíteni a Knooperst, de ha lehet, ne Nutellát használjunk, hisz annak tekimtélyes hányada eleve cukor. Használjunk bio alapanyagot, bármely bioboltban vásárolható mogyorókrém. A többi alapanyagot is onnan vegyük, és csak annyi bio barnacukrot használjunk, mely élvezhetővé teszi a fogyasztást.

Íme a recept:

Megint a lengyel blogról hoztam egy receptet, a boltokban kapható Knoppers nápolyi házi változatát. Az eredeti teljes kiőrlésű ostyával készül, de én csak hagyományosat használtam. Járna rá még egy csokiréteg is, de nem bajlódtam vele, már csak azért sem, mert így is jócskán kalóriadús.

A lengyel változat 'cup'-okkal számol, amivel még mindig nem vagyok kibékülve. Majd talán, ha sikerül beszerezni mérőcsészéket...

Knoppers házilag

Tejes töltelék:
60 ml tej, 55 g cukor, 175 g puha vaj, 130 g tejpor (nem azonos a kávékrémporral!)
Mogyorós töltelék:
100 g vaj, 160 g Nutella, 1 ek cukrozatlan kakaópor, 100 g tört pirított mogyoró (nem földimogyoró)
+ egy csomag ostyalap (6 darabos)
igény szerint étcsokoládé a bevonáshoz

A tejet és a cukrot kis lángon felfőzzük. A puha vajat robotgéppel habosra keverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a már kihűlt cukros tejet. Végül apránként hozzáadjuk a tejport. (140 g tejport raktam bele, de szerintem elég lesz 130 is)

A mogyorós töltelékhez a vajat felhabosítjuk, és kanalanként hozzáadjuk a Nutellát. Elkeverünk benne egy evőkanál jó minőségű kakaóport, majd az apróra vágott mogyorót. Nekem csak 70 grammnyi maradék mogyoróm volt, ezért az egyik ostyalap 1/3-át morzsoltam bele a krémbe.

Ezután már csak be kell tölteni a lapokat. Egy réteg ostya, egy réteg mogyorós krém, egy réteg ostya, egy réteg tejes krém, és végül az ostya. Egy éjszakára hűtőbe rakjuk, de tegyünk rá egy kis nehezéket. Pihentetés után szépen lehet szeletelni.

Forrás: http://sutisarok.blogspot.hu/2010/04/knoppers-hazilag.html

 

Köszönjük

Hogy megosztod az oldal tartalmát mással is...