Skip to main content

A gyros eredetileg görög étel, de az utóbbi 15 évben hazánkban is nagyon népszerű lett. A pitát is könnyen elkészíthetitek otthon, ráadásul ez sokkal finomabb, mint a bolti változat, mert az sokszor ehetlen, hisz a pita csak frissen jó. A gyros kiváló fogás lehet egy baráti összejövetelen, vagy családi pikniken.

Már csak azért is érdemes különben otthon elkészíteni, mert egy-egy hazai büfében, bár az elején jól indult, mégis sokat romlott az étel, leginkább a sült hús minősége.

Vagy túl száraz és megégett, vagy épp ellenkezőleg, nem sült meg jól, és az is előfordul, hogy a lenyesett darabok sokáig tocsognak a saját zsírjukban, ez pedig könnyen megutáltathatja velünk az egyébként rendkívül finom ételt. Hozzájárul még ehhez az is, hogy a beszerzett hús sok helyen eleve nem túl jó minőségű, de nem is lehet az, hiszen tömegtermelésből származik. Ugyanez lehet irányadó sajnos a felhasznált zöldségekre is, így szervezetünkbe nem kívánt állati hormonok, növényvédőszerek kerülhetnek.

Aki rendszeresen szeret gyrost készíteni, annak érdemes vennie egy házi sütőt. Sokan nem tudják ugyanis, hogy létezik ilyen készülék, mely hamar és igen finom állagúra süti a kellően fűszerezett húst. (Egyes szettek másra is használhatók, pl. rablónyársak is sütögethetők bennünk. Úgy forognak a középen lévő forró ív körül, akár a bolygók a nap körül.) Vegetáriánusok általában egyszerű mediterrán grillzöldségekkel töltik meg a pitát, és azzal fogyasztják.

Ha lehetséges, őstermelői piacon vegyük meg az alapanyagokat, akkor nem érhet minket csalódás. Érezhetően jobb lesz az ízvilág, mint a büfékben.

Hozzávalók 4 db pitához:

20 dkg búzaliszt
5 dkg graham liszt
fél csomag száraz élesztő
1 mokkáskanál só
1 mokkáskanál méz
fél dl tej
1 dl langyos víz
1,5 evőkanál olívaolaj
ízlés szerint: provance-i fűszerkeverék

Hozzávalók 4 db gyroshoz:

4 db pita
50 dkg csirkemell filé
2 evőkanál olaj (olíva, vagy kókuszolaj)
gyros fűszerkeverék ízlés szerint
friss paradicsom

Hozzávalók a tzatzikihez:

2 kígyóuborka

2 dl sűrű tejföl
10 dkg krémes feta sajt
2-3 gerezd fokhagyma

A liszteket keverjük el az élesztővel, sóval. A tejet keverjük el a langyos vízzel, olívaolajjal, és a mézzel. Öntsük a folyadékot a száraz elemekre, és dagasszuk ki jó alaposan a tésztát, 8-10 percen keresztül. Valamivel lazább a tészta állaga a szokásos kenyereknél. Dagasztás után takarjuk le, és meleg helyen kelesszük duplájára. Majd gyúrjuk át, és vágjuk 4 egyforma darabra a tésztát.

Formázzunk a tésztadarabokból gömböket. Készítsünk elő 2 db sütőpapírt. A sütőben egyszerre kb. 2 db pita tud egyszerre sülni. A sütőpapírokat finoman lisztezzük meg, és ezen nyújtsuk a tenyerünkkel kör vagy ovális alakúra a tésztadarabokat. Minden papírra 2 db tésztakorong kerüljön.

Takarjuk őket le, majd kelesszük kb. 30 percet újból. A sütőt melegítsük elő 220-230 fokra. Amikor már forró, tegyük be az első adag pitát. Kb. 6 perc alatt készre sülnek.

Akkor lesz jó a pita, ha megfelelően kidagasztott, átgyúrt, és megkelt a tészta, nagyon forró a sütő, és ha a megkelt korongokat nem piszkáljuk, nem nyomjuk be a közepüket.

A gyros összeállítása:

Az uborkát mossuk meg, majd tökgyalun reszeljük le. Sózzuk, és hagyjuk, hogy levet eresszen. Végül nyomkodjuk ki a levét, és a tejföllel, fetával és fokhagymával keverjük ki. Fogyasztásig hűtőben tároljuk. A húst vágjuk igen vékony csíkokra. Szórjuk meg bőven gyros fűszerrel, majd az olajon pirítsuk át kb. 7-8 perc alatt.
A csirkének ennyi bőven elég kell, hogy legyen. Egy kicsit oda is piríthatjuk, hogy még ízletesebb legyen. A pitalepény tetejét vágjuk le. Az üreges részbe töltsük bele a tzatzikit. Én rákentem az egyik oldalára, és így minden falatra jutott belőle. Utána töltsük bele a húst, és a szeletelt friss paradicsomot is.
A húst egyben grillen is megsüthetjük, majd vágjuk apró darabokra.

Forrás: http://richpoi.com/cikkek/izvilag/keszits-gyrost-hazilag.html

TOP 5