Skip to main content

Az Ökomenikus segélyszervezet 2011-ben kezdett el dolgozni Etiópiában. Az ország gazdasága a mezőgazdaságon alapul, ezért is fontos a víz. A legtöbb problémát a szárazság, a túllegeltetés, a talajpusztulás és az erdőirtás okozzák.

Afrika keleti részén, több mint 12 millió embert érint az aszály, családok százezrei kerültek életveszélybe. A szervezet az átmeneti táborok ivóvíz, - élelemellátásában, valamint kutak építésében és helyreállításában is részt vett.

A kúttisztítási folyamat 2012 elején vette kezdetét. Általános probléma, hogy az etióp embereknek 10- 15 kilométert kell gyalogolnia az ivóvízért.

Az Ökomenikus segélyszervezet munkatársai az úgynevezett ellák építésében segédkezett. Ezeknek a 60-70 m hosszú, 20-30 m széles kutaknak a mélyén források találhatók.

Feltárásuk azért is fontos, mert munkalehetőséget is biztosít az ott élők számára. Mivel a gépek fenntartását nem tudják biztosítani, a kézi erővel kiásott kutak jelentik számukra az egyetlen megoldást a vízhiány pótlására.

Az OzoneNetwork hétfői Egyenlítő című műsorának vendége Gáncs Kristóf, az Ökomenikus segélyszervezet kommunikációs igazgatója elmondta, a kutak építésénél segédkező helyi munkások napi bére 400 Ft. Az adományvonal hívásával akár az afrikai emberek egy napi megélhetését tudnák biztosítani. A segélyszervezet afrikai munkáját a szervezet jószolgálati nagykövete, Kovács Koko István segítette.

Ha esetleg nem tudja megnézni az OzoneNetwork Televízió adását, megtekintheti a filmet a honlapon, http://ozonenetwork.hu/ozonenetwork/o3/20120719-egyenlito-etiop-vizproblema.html a csatorna weboldalán.

www.utajovobe.eu honlapunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő, és másnap 6 és 9-kor ismétlődő Egyenlítő című műsorában.

TOP 5