Skip to main content

Ha már itt a barackszezon, nemcsak a sárgabarackról, hanem az őszibarackról is érdemes néhány szót szólnunk. A sárgabarackhoz hasonlóan sok jótékony tulajdonsággal bír. Hogy melyek ezek? Az őszibarack a rózsafélék családjába tartozó gyümölcsfa. Legközelebbi rokona a mandula, távolabbi rokonai a szilva és a kajszibarack.

A magyar nyelvben "őszibarack" néven említjük összes termesztett és magról kelt változatát, de ez az elnevezés voltaképpen helytelen, mert nem "őszi", hiszen a fajtától függően nyár közepétől érik. A jelenleg is termesztett fajták nagyon sok országból: Olaszországból, Oroszországból, Kínából, az USA tagállamaiból és Kanadából származnak.

Eredete

Az őszibarack Kínában őshonos, ahol vadon is nő, és már legalább 3000 éve termesztik. A francia Montreuil-ben termesztett barackok a leghíresebbek közé tartoznak a történelemben.

Élettani hatásai

Az őszibarack könnyen emészthető, lassítja a szénhidrátok felszívódását, csökkenti a koleszterinszintet és vízhajtó hatással rendelkezik. Frissít, üdít, jó kedvre derít. Ezt részben niacin-tartalmának köszönheti, csökkenti a vérnyomást, jót tesz a szívnek és az érrendszernek. Savasságának köszönhetően étvágygerjesztő és erősíti a szervezetet. Viszonylag sok C-vitamin van benne. B-vitamin- és biotin-tartalmuknál fogva főként a sárga húsú fajták kiváló haj- és bőrszépítők. Sárga antioxidáns xantofill színanyagaik rákellenes hatásúak.

Termesztése

Az őszibarack az enyhébb éghajlatot kedveli, mérsékelt és elég hosszú ideig tartó téli hideggel. Általában csak a legjobb szőlővidékeken lehet gazdaságosan termelni. Hazánkban, egyes vidékeket kivéve mindenütt megterem. Az őszibarack termeléshez a nyári hónapokban (július-augusztus) 20-24 °C középhőmérsékletre van szükség. Az őszibarack a legkülönbféle talajokon termeszthető, de a talaj minőségétől függ a terméshozam és a minőség is.

Felhasználása

Egy friss barackot nehéz felülmúlni, mégis nagyon ízletes sütve, párolva vagy főzve is. Használható süteményekben, lekvárokhoz, befőttekhez, házi készítésű fagylaltokhoz, szörpökhöz, salátákhoz. A duránci típusból gyakran készítenek konzervet. Télen lekvárja nemcsak kenyerekhez vagy süteményekhez kiváló, de natúr joghurthoz adva máris kész az ízletes barackos joghurt. Tárolásánál vegyük figyelembe, hogy az őszibarack nagyon érzékeny gyümölcs. Hamar megsérül, és meg is penészedik. Négy napig tárolható szobahőmérsékleten és egy hétig hűtőszekrényben. Fagyasztásra alkalmas.

A sima héjú (nem molyhos) őszibarackot nektarin névvel különböztetjük meg, de nagyon sokan használják a "kopasz barack" elnevezést is. C-vitamin és étkezési rostok kiváló forrása. A nektarin húsa lehet sárga vagy fehér. Érdekessége, hogy a nektarinok nőhetnek őszibarackfán és fordítva is.

Forrás: http://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/oszibarack_a_nyar_eszenciaja/20120717123109

TOP 5