Skip to main content

A NASA ételtechnológiai laboratóriumában a Lockheed Martin kutatói azon kísérleteznek, hogyan fognak tudni pizzát sütni a 2030-ra tervezett Mars-expedíció űrhajósai. Az űrhajósok közel százféle fagyasztott hozzávalót visznek majd magukkal, de az ételek szagát és ízét a súlytalanságban alig fogják érezni.

Mivel a marsi gravitáció a földihez hasonló viszonyokat teremt, az űrhajósoknak lehetősége lesz zöldséget szeletelni, és alapanyagokból összeállítani a pizzát. A kutatók szerint nagy öröm lesz a szilárd táplálék a súlytalanságban fogyasztható koszthoz képest.

A friss ételek mellett készül egy alternatív menü is, ahol az elsődleges szempont, hogy az étel 2-5 évig elálljon, és fogyasztható legyen. Nem csak a megfelelő mennyiségű vitamin és kalória bevitel a fontos azonban. A NASA kutatásai azt is kimutatták, hogy a finom ételektől elviselhetőbbé válik a hosszú bezártság.

(Szerkesztő megjegyzése: Mindezek alapján el lehet képzelni, mit fog nyújtani ez a pizza a földihez képest. Főleg, ha alig lehet érezni az ízét és az illatát. Egyszóval hogy is fog ez az étel "örömöket" nyújtani a hosszú ideig tartó bezártság alatt? Fantazmagória az egész, melyhez járul még egy fontos ismérv. Mennyibe is kerül a zűrben egy pizza előállítása?

Vagyis tömegméretekben hogy lesz alkalmazható az űrutazás, hisz a jelenlegi technika mellett teljes ráfizetés maga az utazás is, nemcsak az olasz csoda űrben való megsütése. A költségekről még sohasem hallottuk nyilatkozni a NASA illetékeseit, mennyibe is kerül a zűrtúra, és azt se, hogy a korongétel hány dollárt tesz ki a felhők fölött. Akár a földi összeg ezerszerese is lehet, bár ez csak becsült adat részemről.

Pizzát majd csak akkor lesz értelme a zűrben készíteni, ha teljes mértékben másolhatók lesznekm ott a Föld körülményei. Ezen belül is elsődlegesen a földi gravitációt kell reprodukálni, anélkül nemhogy pizzát nem lehet enni majd, de tartósan élni sem lehet az űrbázisokon, más bolygókon. )

Forrás: http://hvg.hu/napi_merites/20120717_igy_keszul_az_urhajosok_pizzaja

TOP 5