Skip to main content

A Győr-Moson-Sopron megyei agrárkamara elnöke szerint az osztrákok mindent megtesznek, hogy megmaradjanak illegálisan szerzett földjeik. A Győr-Moson-Sopron megyei agrárkamara elnöke szerint perek sokasága várható 2014-ben, az osztrákok ugyanis szerinte mindent elkövetnek, hogy a földmoratórium lejárta után is megtartsák az illegálisan szerzett területeket.

Roszik Péter kamarai elnök a Krónikának azt mondta, információik szerint egymillió hektárt tesz ki Magyarországon az illegális földtulajdonlással megszerzett földtulajdon nagysága, ami az ország teljes művelés alatt lévő területének nyolcada.

Magyarországon 1994 óta folyik illegális földtulajdonszerzés, amelynek során a külföldiek földvásárlását tiltó törvényi szabályozást zsebszerződésekkel kerülik meg. A külföldiek 2014. május 1-jétől vásárolhatnak majd földet legálisan, és Roszik úgy tudja, minden lehetséges eszközt felhasználnak majd illegálisan megszerzett földterületeik megtartásáért. Ugyanakkor szerinte addig még lenne idő a folyamat megállítására, felszámolására, rengeteg tulajdonlást felül lehetne vizsgálni és megszüntetni, és megfelelő törvényeket hozni.

Szabó Csaba miniszteri biztos nem érti Roszik félelmét, ő arra készül, hogy a parlament alapos vita után elfogadja majd a földtörvényt, az pedig, hogy ezek után az osztrák kamara mit akar, „az már az ő dolguk”. A biztos hozzátette: jelenleg is folyik a zsebszerződések felülvizsgálata, egy bizottság csak ezeken a szerződéseknek alig nevezhető megállapodásokon dolgozik.

Ausztria nem készül megtámadni az új földtörvényt

Az Osztrák Köztársaság magyarországi nagykövete szerint az osztrák vállalkozók valójában mindössze 150-200 ezer hektárt művelnek Magyarországon. Ausztria csak akkor lép közbe, ha visszamenőleges hatállyal akarják elvenni a szabályosan megszerzett földeket - nyilatkozta Michael Zimmermann a csütörtöki Magyar Hírlapban megjelent interjúban.

"Ha jók a földrajzi ismereteim, ez annyit tesz, hogy a hazája tíz százaléka külföldiek kezében van" - válaszolta a nagykövet a lap azon felvetésére, hogy szakértők szerint külföldi gazdák egy-másfél millió hektár földet birtokolnak Magyarországon úgy, hogy ahhoz nem legális úton jutottak hozzá.

Michael Zimmermann szerint a valóságban 150-200 ezer hektár körül jár az a terület, amelyet az osztrák vállalkozók művelnek. A legtöbben gabonafélék, olajos magvak és kukorica termesztésével foglalkoznak, de akad néhány gyümölcsben, zöldségben és tejtermelésben "utazó" gazda is. Hozzátette: utóbbiak munkája a szerint is megítélhető, hogy Magyarország évek óta nem használja ki az EU által neki biztosított exporttej-kvótát, azaz, ha az osztrák gazdák teljesítményét kivennénk az egészből, még messzebb kerülne a keretcéloktól.

Azokra a vádakra, hogy a magyar földtörvény 2014-es életbe lépése után minden lehetséges fórumon megtámadják majd az új jogszabályt, azt válaszolta, hogy ezt határozottan visszautasítja. "Sem az illetékes minisztériumok, sem az osztrák agrárkamara nem tervez efféle lépéseket. De minek is törnénk ilyesmin a fejünket? Csak akkor lépünk közbe, ha visszamenőleges hatállyal akarják elvenni azokat a földeket, a már említett 150-200 ezer hektárt, amelyeket teljesen szabályosan, minden jogi feltételt teljesítve szereztek meg az osztrák vállalkozók" - mondta.

A magyar törvényeket mindenkinek be kell tartania, aki az országban tartózkodik, a nagykövetség csak diszkrimináció vagy zaklatás esetén segít - válaszolta arra a kérdésre, hogy egy rájuk nézve sérelmes törvény esetén a zsebszerződéses osztrák gazdáknak is biztosítják-e a jogi védelmet.

"Világos azonban számomra - és erről kabinetjük mérvadó körei biztosítottak -, hogy nem kell jogszerű tulajdon ellen irányuló intézkedésektől tartanunk" - tette hozzá.

MTI Fotó: Varga György

Forrás: http://www.hirado.hu/Hirek/2012/07/11/13/Ingatlanperek_sokasaga_jon_.aspx

TOP 5