Skip to main content

 

Franciaországban a szenátus egyhangúan megszavazta, hogy az áruházaknak a jövőben a megmaradt élelmiszert kötelezően jótékonysági célra kell felajánlaniuk - írja az Independent.

A döntés hírére az Egyesült Királyságban feketelistát hoznak létre a "legkevésbé etikus" áruházláncokról.

hirdetés

A francia törvény értelmében a négyszáz négyzetméternél nagyobb alapterületű boltokra vonatkozik majd a szabály, és a megsértése 3750 eurós büntetést von majd maga után. Mindez a jótékonysági szervezeteknek és az élelmiszerbankoknak is fontos, hiszen így olyan élelmiszerforrásaik lesznek, ahonnan rendszeren számíthatnak majd ételre.

Miután az Egyesült Királyságban 150 ezren követelték, hogy legyen hasonló törvény, az Ethical Consumer kihozott egy listát a legkevésbé etikus boltokról, amin az Asda lett az első, a Lidl pedig a második.

(Az európai élelmiszer-pazarlásról anno film is készült, melynek főbb gondolatait a 90 százalékban csak lopott éleliszereken élek c. cikkünkben dolgoztunk fel. A cikk, illetve a film ide kattintva érhető el.)

Egy felmérés szerint az EU-ban évente 89 millió tonna ételt dobunk ki a szemétbe. A Földművelésügyi Minisztériumtól (FM) megtudtuk, az élelmiszerek egyharmadát, világszinten évente 1,3 milliárd tonnát pocsékolunk el.

Magyarországon a legutolsó adatok szerint 566 ezer tonna élelmiszer-hulladék keletkezik egy évben. Ennek ellenére az FM nem tervezi, hogy a franciához hasonló szabályozást vezessen be. Minderről részletesebben ebben a cikkben írtunk.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: Bsip / Europress / Getty

TOP 5