Skip to main content
Johanna Mazibuko legidősebb ember

A kép csak illusztráció (Forrás: Pexels)

Az 1894-ben született dél-afrikai hölgy az angol gyarmatosítás mellett átélte a két világháborút és az apartheid időszakát is. 

A friss tej és a vadspenót kombinációja segített Johanna Mazibukónak elérni a 128 éves kort.

hirdetés

A dél-afrikai hölgy a héten ünnepelte a születésnapját

Sokak szerint ő lehet a legidősebb élő ember a világon. Személyazonossági papírjai szerint Johanna Mazibuko 1894-ben született. Az azóta eltelt évek alatt átélte a brit gyarmatosítást, az apartheidet és két világháborút.

Johanna, aki a jelenleg a klerksdorpi Joubertonban él, Ottosdal városában, egy kukoricafarmon nőtt fel, és 12 gyermek közül ő volt a legidősebb. A farmon jól éltek, nem voltak problémáik. Arra emlékezett, hogy egyszer sáskajárás volt, de a család új módszert talált a bosszantó rovarok elpusztítására:

Voltak olyanok, amelyeket el tudtunk fogni és meg tudtunk enni. Olyan volt, mintha húst ennénk. Csak megsütöttük őket, és úgy ettük meg őket önmagukban.

Johanna friss tejen és vadspenóton nőtt fel, és azt mondja, bár most már modern ételeket eszik, néha hiányzik neki a gyermekkorának egyszerűsége. A 128 éves asszony a hallásával küzd, de még mindig elég önálló ahhoz, hogy mozogjon a házában, és az ablakon keresztül figyelje az embereket – írja a Metro

Egy idősebb férfihoz ment feleségül, akinek volt egy lovas kocsija és tehenei.

„Én fejtem a teheneket, és vajat készítettem, hogy eladjam. A férjem nagyon jól bánt velem, és elfeledtette velem az előtte lévő életemet. Semmiben sem szenvedtem hiányt”

– emlékezett Johanna.

HÉT GYERMEKE SZÜLETETT, AKIK KÖZÜL KETTŐ MA IS ÉL. EMELLETT 50 UNOKÁVAL ÉS DÉDUNOKÁVAL BÜSZKÉLKEDHET.

Miután férjhez ment, Johanna háztartási munkát végzett a gazdaságok tulajdonosainak, és végigdolgozta az éveket. 2001 óta él együtt egy idősgondozóval, akivel barátságot is kötött. Johanna tágabb, dél-afrikai közössége megpróbálta megtalálni a módját annak, hogy az idős asszonyt hivatalosan is elismerje a Guinness-rekordok Könyve.

Ezen a héten Johanna azt mondta, nem egészen biztos benne, hogyan is érte el ezt a magas kort. A mostani beszélgetést így zárta:

„Amikor meghalok, le kell vágniuk egy tehenet helyettem. Jól el kell temetniük, hogy soha többé ne zavarjam őket.”

(A hölgyről a Twitteren is megtekinthető egy bejegyzés.)

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Shelagh Murphy fotója a Pexels oldaláról

TOP 5