Skip to main content

 

Mivel a párizsi házi verziójáról is írtunk nemrég, írunk most az otthon készíthető virsliről is, hisz ezt a boltban kapható húsneműt is sokan szeretik, pontosabban sokan szeretnék, ha nem lenne benne annyi adalék, tényleges meghatározás nélküli aroma, ízfokozó. Ha kerülni szeretnénk tehát szervezetünk „vegyszerben való áztatását”, virslit csak otthon készítsünk.

Azt gondolhatnánk, ennek is van hagyománya, mint ahogy a különböző kolbászok készítésének, de ez valójában nem így van, a szilveszteri zsúrok elengedhetetlen kelléke uis ritkán készül el otthon, így recept vagy instrukció is kevés található a neten.

hirdetés

Mielőtt azonban a receptet ismertetnénk, érdemes átolvasni, mi is van a bolti gagyiban. Maga a cím is megdöbbentő anatómiáról ír, így gyakorlatilag úgy is fogalmazhatunk, hogy hulladékhús is akad a vegyszerek mellett ebben az egyébként az aromák miatt kellemes ízűnek tűnő bolti termékben.

A valódi virslinek viszont nem ilyen az íze, ezért ha valaki elkészíti az ősrégi könyvekben fellelhető recept szerinti ínyencséget, ne lepődjön meg, ha nem fogja érezni benne az aromákat (ízfokozókat), azon belül is a sókat.

HOZZÁVALÓK

1 kg marha felsál pecsenye
25 dkg fehér szalonna
1 kv-s kanálnyi őrölt bors
2-3 gerezd fokhagyma
kősó (ízlés szerint) vagy bio fűszersó
Juh bél
Hurkatöltő, és egy füstölő, 1 hús daráló+1 bot mixer

ELKÉSZÍTÉS

A húst és a fehér szalonnát apróra ledaráljuk. Ezután bot mixerrel pépesítjük, majd belekeverjük a sót és a borsot, mellyel jól összedolgozzuk.

A fokhagymát összetörjük és beletesszük egy fél pohár vízbe. Összekeverjük, leszűrjük, aztán csak az így kapott levet öntjük a pépbe, amit ismét összekeverünk. (A fokhagymát kedvelők a fokhagymát is belekeverhetik a virslibe, de mi nem ajánljuk.)

Ezután megtöltjük a belet, melyet araszonként megcsavarunk. Amikor kész, a végeit el kell kötni, nehogy a leve kifolyjon. A félkész virslit tegyük vízbe és 70 fokon hőkezeljük 20 – 25 percen át. Utána akasszuk fel, hogy megszikkadjon, és ha van rá lehetőségünk, tegyük pár órára füstre. Az így elkészült virsli jól behűtve egy hétig is eláll, célszerű azonban minél előbb felhasználni.

A virslihez kizárólag bio mustárt, - akár otthon készített változatot -, vagy frissen reszelt házi tormát használjunk, az a legjobb hozzá, mivel az ízek csak így harmonizálnak. (Ebből az is következik, hogy ha mégis hagyományos mustárt vagy tormát veszünk, tekintsük át, van-e a termékben adalék, az uis csak a bolti gagyihoz „illik”, nem a házi verzióhoz.)

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás1 és Forrás2 - Kép forrása

TOP 5