Skip to main content

Az asztal bal oldalán lévő ételeket egy az egyben kihagyhatjuk az étrendünkből. Fotó: NorthfotoNegyven százalék. Ennyivel kell lecsökkentenünk a napi ételadagunkat, és akár húsz évvel is tovább élhetünk – nyilatkozta a Daily Mailnek dr. Piper, az öregedés és a táplálkozás összefüggéseit vizsgáló angol kutatócsoport vezetője.

Azt eddig is tudtuk, hogy túl sokat eszünk. Azzal is tisztában vagyunk, hogy sok olyan élelmiszer van azok közt, amiket nap mint nap magunkba tömünk, melyek többet ártanak a szervezetünknek, mint amennyit használnak. Na de hogy az ételek ilyen komolyan befolyásolhatják a várható élettartamunkat, azt nem sokan gondolták volna. A University College London tudósai is akkor jöttek rá erre az összefüggésre, amikor a korral járó betegségek okai után kutattak.

Miután 40 százalékkal csökkentették a kísérleti patkányok napi ételadagját, azok 20-30 százalékkal tovább éltek, mint egyébként. Ez emberi léptékre átszámítva kb. 20 évet jelent. Igaz, az étrendi változtatásokon kívül még speciális gyógyszerekkel is kezelték az állatokat, így még inkább meghosszabbították az élettartamukat. A kutatók remélik, hogy ez a módszer az embereknél is beválik majd, és a korral járó betegségeket – a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, a rákot és az idegkárosodást – is ki lehet védeni azzal, ha kevesebbet eszünk.

Nagy Eszter Anna dietetikus, böjtszakértő szerint a kutatás eredménye egyáltalán nem meglepő, sőt teljesen logikus, hogy ha kevesebbet eszünk, tovább élünk. „Ez azért van így, mert az emésztés rengeteg energiát igényel. Ha sokat eszünk, akkor a szervezetünk nem a rengenerálódásra és az anyagcserére fordítja az energiáit, hanem arra, hogy megbirkózzon az ételekkel. Persze az sem mindegy, miből eszünk kevesebbet. Ha állati fehérjékből és húsból, akkor egyértelmű, hogy sokkal tovább fogunk élni. Egyrészt azért, mert ezeket nehéz megemészteni, másrészt azért, mert manapság rengeteg olyan anyagot tartalmaznak a húsok és a belőlük készült feldolgozott készítmények – felvágottak, virsli stb. – , amelyekkel a szervezetünk nehezebben birkózik meg. Tovább vannak a bélrendszerben, ott bomlanak, rohadnak, nagyon sokáig igénybe veszik a szervezetet. Ezért van az, hogy ha összehasonlítják a vegetáriánusok vagy a minimális állati fehérjét fogyasztók életkorát vagy betegségeit azokkal, akik rendszeresen, sok állati fehérjét esznek, akkor hatalmas különbségeket látunk köztük” – magyarázza a dietetikus.

Böjtöljön!

Ha nem is eszünk negyven százalékkal kevesebbet, legalább időnként iktassunk be egy-egy böjti időszakot, amikor a szervezetünk egy kicsit fellélegezhet. Mivel böjt alatt nem emésztünk, ilyenkor megtisztul, regenerálódik az egész testünk, és hihetetlen energiák szabadulnak fel belőle. Bár elsőre furcsán hangzik, ha kevesebbet eszünk, sokkal több erőnk, energiánk lesz, mint ha telezabálnánk magunkat. Ilyenkor nyáron simán beiktathatunk egy-egy zöldség-vagy gyümölcsnapot, ami egy kisebb böjtnek is megfelel. Fontos, hogy meglegyen a megfelelő rávezetés és levezetés: a gyümölcsnap előtt és után ne együnk állati eredetű fehérjéket. Csak könnyű ételeket – leginkább salátákat – fogyasszunk, és a böjt alatt mindig igyunk 2-3 liter tiszta vizet. 

Az angol kutatócsoport az öregedésért felelős gént is keresi. Abból indulnak ki, hogy a korral járó betegségekért nem más felelős, mint maga az öregedés. „Ha felfedezzük az ebben szerepet játszó gént, akkor késleltethetjük magát a folyamatot” – mondta a Daily Mailnek dr. Piper, a kutatás vezetője. Azt máris elérték, hogy bizonyos gének mutálásával meghosszabbították az élő szervezetek életét, sőt egy olyan káros mutáció hatásait is csökkenteni tudták, amelyik Alzheimer-kórt okozhat. Bár az eredmények nagyon biztatóak, dr. Piper azt is hozzátette, hogy a kutatás még csak egy évtizede tart, ezért még csak „elméleti” szakaszban van. Ha a gyakorlatban is működik a dolog, a hosszú élet egy újabb titkát sikerült megfejteniük.

Így egye magát fiatalra!

  • Fogyasszon nagyon sok zöldséget, gyümölcsöt. Magas rosttartalmuk révén segítik az emésztést, vitaminjaik és ásványi anyagaik pedig megvédenek a betegségektől. A legjobb öregedésgátló a sárgabarack, a paradicsom, a tökfélék, a brokkoli és az áfonya.
  • Igyon naponta 2-3 liter tiszta vizet. A víz átmossa és hidratálja a szervezetet, ezért fiatalon tart.
  • A jó minőségű fekete és zöld tea, sőt kis mennyiségben a jófajta kávé is gátolja az öregedést, mivel antioxidáns tulajdonságuk révén megkötik a káros szabad gyököket. Ráadásul a teákban olyan hasznos ásványi anyagok is vannak, amelyek semmi másban nem lelhetők fel.
  • Egyen sok teljes őrlésű gabonafélét. A legjobb, ha párolva fogyasztja őket – a kölest, a búzát, a barna rizst. Minél hántolatlanabbak a magvak, annál jobban elősegítik, hogy a szervezet minél egészségesebben tudjon működni – mondja Nagy Eszter Anna dietetikus.
  • Mindig adja meg a módját az étkezéseknek. Egyen lassan, rágja meg jól a falatokat, és sose tömje magát degeszre. Így nem lép fel az ún. kaja-kóma – amikor hulla fáradt lesz evés után. Ha sokszor eszik keveset, a szervezetét nem terheli túl, így egész nap teli lesz energiával.

Forrás: http://divany.hu/eletmod/2012/07/12/akar_husz_evvel_tovabb_elni_egyen_sokkal_kevesebbet/

TOP 5