Skip to main content

 

Életbe lépett Nagy-Britanniában az a törvény, amely tiltja a műanyag mikroszemcsés kozmetikumok gyártását.

A brit környezetvédelmi tárca keddi közleménye szerint a törvény a világ egyik legszigorúbb rendelkezése a műanyag mikroszemcsék korlátozásáról. Az ilyen kozmetikumok eladásának tilalma júliustól fog életbe lépni a szigetországban.

hirdetés

"A tilalom megakadályozza, hogy több milliárd műanyagdarab szennyezze ökoszisztémánkat, segít megvédeni értékes tengereinket és óceánjainkat" - írta Twitter-üzenetében Theresa May brit kormányfő.

A világ tengerei és óceánjai az egyik legértékesebb természeti kincsünk, és eltökélt vagyok arra, hogy fellépjek az értékes tengeri életet pusztító műanyagszennyezés ellen - közölte Theresa Coffey környezetvédelmi miniszter.

A műanyag mikroszemcsék használata "teljesen szükségtelen akkor, amikor számos más természetes alternatíva létezik a világon, és örömömre szolgál, hogy a mai naptól a kozmetikai vállalatok nem alkalmazhatnak többé ilyen veszélyes műanyagot termékeikben" - tette hozzá.

A mikroszemcsék parányi műanyagdarabok, amelyeket széles körben használ a kozmetikai ipar, előfordulnak fogkrémekben, bőrradírokban, tusfürdőkben és számos más termékben. Méretük túl kicsi ahhoz, hogy a víztisztítók kiszűrjék, ezért könnyen eljutnak a szennyvízcsatornákon keresztül a folyókba, onnan a tengerekbe, óceánokba.

"Egyetlen zuhanyozással akár 100 ezer mikroszemcse juthat el a tengerbe, míg egy tál osztriga az étteremben 50 mikroszemcsét tartalmazhat" - érvelt korábban a törvényről folyó parlamenti vitában Mary Creagh munkáspárti képviselő, a téma fő felelőse a brit törvényhozásban.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  Nyitókép: FORRÁS: BSIP/B. BOISSONNET 

TOP 5