Skip to main content

 

Az Európai Bizottság jövő héten indítja el a baromfihúsok antibakteriális vegyi anyagokkal történő átmosásos fertőtlenítésének engedélyezési folyamatát. A Magyar Természetvédők Szövetsége szerint a vegyi anyagokkal átmosott húsok piacra engedése aláássa az élelmiszerbiztonságot, ezért kérik a magyar kormányt, hogy utasítsa el az erre irányuló javaslatot, írja az MTI.

A módszer európai engedélyezését az uniós tagállamok december 15-én vitatják meg. A Magyar Természetvédők Szövetsége szerint ha engedélyezik az eljárást, akkor "az Európai Bizottság behódol az amerikai kormányzatnak az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerségről (TTIP) szóló tárgyalások során".

hirdetés

Szerintük a különféle vegyi anyagokkal átmosott húsok elterjesztése Európában az Egyesült Államok tárgyalóinak egyik fő célkitűzése a TTIP-ben. Az amerikai kormányzat és az amerikai állattenyésztők felől érkező nyomás már most az élelmiszerbiztonsági normák fellazítását eredményezi. A Magyar Természetvédők Szövetsége ezért levélben fordult Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterhez: arra kérik, a jövő heti ülésen Magyarország utasítsa el perecetsavval (peroxiecetsavval) átmosott baromfihúsok európai engedélyezésére vonatkozó javaslatot. Fridrich Róbert, a szövetség programvezetője szerint meg kell akadályoznunk, hogy 

a savas csirkék a tányérunkra kerülhessenek.

A tagállamok korábban már megakadályozták az Európai Bizottságot, hogy engedélyezze a "klórozott csirkét", hivatkozva az elővigyázatosság elvére és a tudományos bizonytalanságra, mondta Fridrich.

Az MTSZ szerint az eljárás nem csak a fogyasztókra lenne káros, mivel elfedné a hiányos higiéniai gyakorlatot, veszélyeztetné a baromfiüzemekben dolgozók egészségét, és még nagyobb szennyezéshez vezetne.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Nyitókép: theawakezone.wordpress.com

TOP 5