Skip to main content

megengedett cukorA University College London szakértői azt javasolják, hogy az édességekben, csokoládékban és szénsavas üdítőitalokban fellelhető hozzáadott cukor fogyasztását napi körülbelül 75 százalékkal, vagyis négy teáskanálnyira kellene csökkenteni.

Egy ilyen felső határ a kilenc teáskanálnyi cukrot tartalmazó hagyományos Coca-Cola kevesebb, mint felének, illetve egy tál Kellogg"s Frosties gabonapehelynek felelne meg.

A modern fogkrémek és az ivóvíz fluoriddal történő dúsítása néhány országban és térségben a fogszuvasodás visszaszorulásához vezetett, ennek ellenére a szakértők szerint az Egyesült Királyságban a fogszuvasodás miatt szükséges kezelések még mindig 6-10 százalékát teszik ki a teljes egészségügyi kiadá

A University College London tanulmánya azt állítja, hogy csak a cukor felhasználásának és fogyasztásának jelentős csökkentése vezethet eredményre. A figyelmeztetés újabb lendületet adhat a szénsavas üdítőitalok és más, hozzáadott cukrot tartalmazó termékekre kivetett cukoradó bevezetésére irányuló követeléseknek, amely az árak felemelését, és ezáltal a fogyasztás visszaszorítását célozná. Egy ilyen intézkedést természetesen hevesen ellenezne az élelmiszeripar, amelynek képviselői azt állítják, hogy a cukor természetes kalóriaforrás, és biztonsággal fogyasztható a normális és egészséges étrend részeként.

A most közzétett tanulmány társszerzője, Aubrey Sheiham professzor elmondta, hogy a fogszuvasodás az egyik legelterjedtebb betegségnek számít az Egyesült Királyságban, ahol a 12 éves gyermekek egyharmada szenved látható fogszuvasodásban.

"A hozzáadott cukor szinte minden élelmiszerbe bekerült már, és a cukor felhasználása a gyerekek megnyugtatására, szórakoztatására vagy jutalmazására bevett szokássá vált annak ellenére, hogy a cukornak legfeljebb időnként fogyasztott csemegének szabadna lennie. A kormánynak nem az élelmiszeripar érdekeit kellene néznie, hanem az emberekét, és azonnal lépéseket kellene tennie a cukorfogyasztás ügyében" - hívta fel a figyelmet Sheiham professzor.

Forrás

TOP 5