Skip to main content

Kína mezőgazdasági minisztere, Han Csang-fu szerint a kínai kormány még nem engedélyezte a genetikailag módosított (GMO) termékek forgalmazását Kínában.

A témáról heves vita folyik az országban. Han azt mondta, a kínai döntéshozók és az agrártárca mindig óvatosan járt el a GMO-t tartalmazó élelmiszerekkel, mindig szem előtt tartva a lakosság egészségét.

Az országban hivatalosan csak a papaya és a gyapot termesztésének során engedélyezik a génmódosítás technológiájának alkalmazását. Peking ugyanakkor az Egyesült Államokból, Brazíliából és Argentínából is importál génmódosított szójababot, ami több kedvelt kínai élelmiszer, például a szójatej, a szójaszósz vagy a tofu alapanyaga. Évi 60 millió tonnás behozatalával Kína a módosított élelmiszerek piacán a világ legnagyobb importőrének számít.

Han a múlt héten félhivatalosan kiállt az új technológiával készült élelmiszerek mellett; mint mondta, maga is rendszeres fogyasztója azoknak. A technológia új és ismeretlen, így időbe telik az embereknek megérteni és elfogadni azt.

Régóta folyik a vita

Az élelmiszerek génmódosítása régi téma a kínai társadalmi párbeszédben. A kormány 2008-ban 12 éves távra tervezve egy 26 milliárd jüanos (960 milliárd forint) kutatási alapot állított fel; a GMO-kutatásra fordított összegek tavaly 400 millió jüant (15 milliárd forint) tettek ki. 

A Kínai Társadalomtudományi Akadémia tavaly júniusban a genetikailag módosított növényekkel foglalkozó kutatásokat a következő évtized 19 kiemelt tudományos kutatási területe között nevezte meg. A kérdés a növekvő lakosságú ország jövőbeli élelmiszerellátását tekintve kiemelten fontos.

A kínai lakosság viszont nincs oda a GMO-ért. Tavaly hírességek kampányoltak a GMO visszaszorítása mellett. Peking 2009-ben ugyan kiadta az első, módosított élelmiszerekre vonatkozó biztonsági tanúsítványokat, de a mai napig nem engedélyezte ezek forgalmazását.

Forrás

Kép

TOP 5