Skip to main content

Az Ovko almás-áfonyás bébiétel határértéken felül tartalmazhat növényvédőszer-maradékot – derült ki abból a 11 mintás tesztből, amelyet a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) együttműködve végzett el.

A szennyezett bébiételt a Tudatos Vásárlók Egyesülete a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal együttműködve a Tesco egyik budapesti boltjában vásárolta. A NÉBIH írásbeli tájékoztatása szerint az érintett terméket a Tesco valamint a forgalmazó minden érintett kereskedelmi partnertől visszahívta. Az Ovko termékeit nem először kell leszedni a polcokról. 2010 tavaszán egy Tescóban vásárolt almás-málnás bébidesszertben találtak határérték felett kaptánt.

A szlovák Novofruct által gyártott Ovko almás-áfonyás, 5 hónapos kortól ajánlott bébidesszertben, amelyet az Import Trade Hungary Kft. forgalmaz, egy növényvédőszer hatóanyagot, az etofenproxot mutattak ki határérték felett. Emellett egy másik anyagot, 1,2,3,6 - tetrahidroftálimidet mutattak ki közel a határértéken túl, ami hivatalosan még beleesik a mérési bizonytalansági tartományba.

A növényvédőszer-maradványok károsíthatják csecsemők szervezetét, ezért a hatályos jogszabályok a számukra gyártott bébiételekre és feldolgozott gabonaalapú élelmiszerekre alacsony határértéket állapítanak meg (nem tartalmazhatnak 0,01 mg/kg-t meghaladó mennyiséget).

Az egyes növényvédőszer-maradékokból nem tartalmazhatnak 0,01 mg/kg-t meghaladó mennyiséget. Az elmúlt 5 év alatt a hivatalosan megvizsgált hazai termékek közül két, babáknak szánt almalé és 6 bébiétel tartalmazott határértéken felüli mennyiségben növényvédőszer-maradékot.

Az OVKO közleménye

A cég szerint a tudatosvasarlo.hu direkt lejárató kampányba kezdett a termékük ellen. Szerintük az oldal cikke egy jegyzőkönyv alapján készült, ami 50 százalékos mérési bizonytalanságot tartalmaz, és ezt maga a jegyzőkönyv is kiemeli, de a cikk írója ezt elhallgatta. Az OVKO szerint nem történt meg az ellenminta vétel, ami a bizonyíthatóság egyik alap követelménye, valamint egy folyamatban lévő vizsgálatról szivárogtak ki a Nébihtől információk, amikor még az ügyben semmiféle elmarasztaló határozat nem született.

A közlemény szerint a cég az alapanyagok mindegyikéről akkreditált labortól származó bevizsgálási jegyzőkönyvekkel rendelkezik, melyet a Nébih rendelkezésére bocsátottunk.2013-ban 22 esetben összesen 30 féle cikkünket vizsgálta a Nébih, és egyetlen esetben sem találtak semmit a termékekben. A cég szerint a cikkben elmulasztották kiírni, hogy itt egyetlen gyártási tételről van szó, és egy le nem zárult vizsgálatról. Szerintük olyan hatóanyagot is említenek (kaptán) amelyet a vizsgáló labor nem is mutatott ki.

A cég azt is kifogásolja, hogy a vizsgálat költségeinek egy részét a TVE szimpatizánsai adták össze, és az eredeti cikkben megköszönték a támogatóknak a támogatást. Ennek kapcsán ezt írták:

Kinek állt az érdekében, hogy vizsgálatokat kezdeményezzen éppen az OVKO márkával szemben? Kinek áll érdekében, hogy egy Szlovákiából érkező terméket lejárasson? Az ügyben a büntető feljelentést meg fogjuk tenni hitelrontás miatt.

Forrás

TOP 5