Skip to main content

Az Amerikai Élelmiszer-, és Gyógyszer Ellenőrző Hatóság (FDA) szerint az antibakteriális címkével ellátott szappanok hatékonyságára nincs semmi bizonyíték, a károsító hatásaira viszont van.

Érdekes tudósítást tett közzé az Amerikai Élelmiszer-, és Gyógyszer Ellenőrző Hatóság (FDA) az antibakteriális szappanokkal kapcsolatban. A bejelentés alapján a szappanok nem hogy használnának a bőrünknek, hanem elképzelhető, hogy még károsak is a számunkra. Az FDA éppen ezért indítványozta, hogy az ezen termékeket gyártó cégek bizonyítsák bevalóban van értelme a feliratnak a csomagoláson vagy távolítsák el azt onnan. Esetleg az úgynevezett antibakteriális vegyszert emeljék ki a szappanból, mivel az a napi használatban káros lehet.

Érdekes, de eddig egyetlen olyan tanulmány sem érkezett, melyek a milliók által használt antibakteriális hatást bizonyítaná. Helyette azonban már napvilágot láttak olyan kutatások, melyekben az olyan antibakteriális vegyszerek, mint a triklozán káros hatását mutatták ki. A baktérium- és gombaölő hatású szintetikus vegyületet egereken és halakon tesztelték le, melynek eredménye elkeserítő lett. Az állatok izomfunkciója jelentősen károsodott, a halak az úszásra is képtelenek voltak, az egerek szívfunkciója pedig 25 százalékkal csökkent.

Míg a cégek nem állnak elő valamilyen bizonyítékkal arra, hogy a rendszeres napi használat nem okoz semmilyen kárt bennünk, addig érdemesebb az átlagos szappanokat használni.

Az FDA közleménye szerint ez a felhívás az egészségügyben használatos antibakteriális termékekre nem vonatkozik, hiszen ott kemény elvárások és követelmények vannak támasztva a gyártókkal szemben.

(forrás: sg.hu )

Forrás: http://www.pharmaonline.hu/cikk/karos_az_antibakterialis_szappan

Kép forrása: http://www.livescience.com/32332-is-antibacterial-soap-really-necessary.html

TOP 5