Skip to main content

Vegyszermentes zöldséget termesztenek, de nem tudják biozöldségként értékesíteni – tudtuk meg a Benignitas Egyesület vezetőjétől. Csíkpálfalva határában több mint egy hektáron többféle konyhakerti növényt termesztenek, nem csak zöldségeket, hanem fűszer- és gyógynövényeket is.

„Tavaly fogtunk hozzá a zöldségkert létrehozásához, közel 60 ezer lejt fektettünk bele, ebből körbekerteltük, fóliaházat készítetünk, kerti házat építettünk a szerszámoknak, öntözőberendezést, valamint szecskázó és talajlazító gépeket szereztünk be” – mesélte a kezdetekről Bodó Mária, a karitatív szervezet, a Benignitas Egyesület vezetője.

A melegházban többféle paradicsomot, paprikát, salátauborkát, csípős paprikát termesztenek, de olyan különleges zöldségek is helyet kaptak benne, mint a fehér padlizsán vagy a lila színű paprika. Lejárt az idénye a hónapos reteknek, a salátának, a spenótnak és a nyári káposztának, helyettük paradicsomot és más zöldségeket ültettek.

A kert többi részében további konyhakerti növényeket termesztenek, például gyökérzöldségeket: sárgarépát, fehérrépát, petrezselymet, zellert, céklát, a káposztafélék közül pedig a nyári káposzta, karfiol, karalábé kapott helyet a kertben.

Ezenkívül hagymát, póréhagymát, krumplit, borsót, paszulyt és tököt is kínál a föld. „Társítani szoktuk a növényeket, például a fejes saláta közé nyári káposztát ültettünk, piros saláta közé brokkolit, a hagymát pedig sárgarépával társítjuk” – magyarázta Burista Csilla kertészmérnök. Mint mondta, a muroklégy nem szereti a hagymát, a hagymalégy nem szereti a murkot. A paradicsom mellé jó csombort ültetni, mert állítólag jó hatással van a paradicsomra, jó a lisztharmat ellen – avatott be a szakmai titkokba Burista.

A körömvirágot azért érdemes ültetni a zöldségek közé, mert szintén jó a lisztharmat és gombás betegségek ellen, továbbá gyógynövényként lehet hasznosítani. A káposzta mellé büdöskét jó ültetni, mert távol tartja a káposztapillangókat.

„A fűszernövényeink is nagyon népszerűek, majoránnát, koriandert, mentát, zsályát, bazsalikomot, kerti kakukkfüvet, tárkonyt, szurokfüvet és citromfüvet is ültettünk” – sorolta a kertészmérnök. A gyomokból komposztált trágyát használják, és nem permeteznek, az igényesebb növényeket csepegtetős öntözőmódszerrel látják el vízzel.

Nagyon sok munkát igényel a zöldségeskert gondozása, mivel nem használunk gyomirtót, műtrágyát, teljesen vegyszermentes, a bogarakat is kézzel kell leszedni” – vallja Bodó. Mint mesélte, amit tudnak, eladnak a zöldségekből, főként vendéglők vásárolják fel, ugyanakkor magánszemélyek is érdeklődnek, de mivel nem tudják biozöldségként értékesíteni, ezért piaci áron adják a termesztett zöldséget.

A megmaradt zöldségeket eladományozzák családi gyermekotthonoknak, táboroknak. „Például tavaly és idén is a Szent Ferenc Alapítványtól jöttek gyermekek, segédkeztek a zöldségesben, és ők is kaptak zöldséget” – mondta a szervezet vezetője, végszóként pedig hozzátette: szeretnék legalább az önköltségi árát kihozni, viszont lehet, hogy jövőre már nem folytatják ezt a kezdeményezést.

Forrás: http://szekelyhon.ro/faluszerte/sok-a-munka-a-vegyszermentes-zoldsegtermesztessel

Kép: Gazdaságos növénytársítás: az uborkaháló egyik oldalára uborkát, míg a másikra cukorborsót futattak

TOP 5