Skip to main content

Nemcsak élénk színeivel, de hihetetlen gyógyhatásaival is elvarázsol a körömvirág: külsőleg és belsőleg is segíthet a rák vagy a nyáron gyakrabban jelentkező visszerek ellen. Akár teaként, akár krémként használnád fel, most van az ideje a begyűjtésének!

Díszít és gyógyít

A körömvirág szinte minden vidéki udvarban megtalálható, hiszen viszonylag igénytelen, magától szaporodó növényről van szó. Élénk narancssárga virágai nemcsak szemet gyönyörködtetők, de számtalan gyógyhatással bírnak: belsőleg májproblémák, gyomor- és bélrendszeri fekélyek, menstruációs panaszok kezelhetők vele. Külsőleg a körömvirág gyorsítja a sebek gyógyulását, csökkenti a visszereket, a gyulladást, nyugtatja a bőrt, enyhíti a viszketést, a véraláfutásokat, a napégés vagy a bőrgomba tüneteit, és a bőrrák ellen is hatásos lehet.

Tippek a körömvirág gyűjtéséhez

A kert egy napos helyére mindenképpen érdemes körömvirág-bokrokat ültetni, majd a nyári hónapokban virágzáskor begyűjteni a növény virágait, leveleit, szárát. A gyűjtést erős napsütésben végezd, mert ekkor a legnagyobb a növény gyógyhatása. Ha krémet is készítenél belőle, akkor szedj hozzá külön csak virágokat. A bokrot visszavágva többszöri virágzásra is serkentheted, így akár késő őszig szedheted a virágokat. 

Így használd

Szárított virágaiból, leveleiből és szárából teát főzhetsz a szokásos módon, mely vastagbélgyulladásnál, hasmenésnél hathatós segítséget nyújt, de más gyomor- és bélrendszeri betegségeknél is remekül beválik. Rendszeresen fogyasztva kiváló vértisztító hatású, állítólag a rák egyik jó ellenszere. Alkohol segítségével tinktúrát készíthetsz a virágokból, melyet fogínygyulladásnál vagy más sebeknél használhatsz ecsetelésre, de a zúzott virágokat disznózsírral is összekeverheted, és krémként használhatod. Műtéti hegeknél szinte kötelező a körömvirágkrém, hiszen látványosan gyorsítja a sebgyógyulást, enyhíti a viszketést. A virágokból frissen préselt lé bőrrák esetén is hatásos, de pigmentfoltokat is eltávolíthatsz a segítségével. Ha fekélyes sebeket vagy nagyobb sérüléseket gyógyítanál vele, akkor körömvirágos ülőfürdőt ajánlott venni, melyhez a növény szárított virágját használhatod.

Tipp:

Egy púpos evőkanálnyi körömvirágot fél liter vízzel leforrázva lemosóként is kitűnően beválik, de a krémkészítés sem nehéz: két-három maréknyi körömvirágot vágj apróra, és keverd fél kilónyi olvasztott disznózsírba, pár percig melegítsd, majd lefedve hagyd hűlni a keveréket egy napig. Ekkor melegítsd fel, szűrd át, és töltsd kis tégelyekbe - a napsárga, adalékmentes krém szinte bármilyen bőrproblémánál segíthet.

Forrás: http://www.life.hu/ez-zsir/20130722-gyogynoveny-gyomor-es-belrendszeri-megbetegedesekre-koromvirag.html

TOP 5