Skip to main content

Nagy mennyiségű mezőgazdasági rovarölőszert találtak azokban a mintákban, amiket abból az ételből vettek, ami 23 iskolás gyerek halálát okozhatta Északkelet-Indiában - írja a BBC. Összesen 47 gyerek betegedett meg, miután ingyenes rizst és szójababot ettek egy iskolában kedden Bihar megyében.

A rendőrség szerint erősen mérgező mennyiségű monocrotophos rovarölő volt az ételben a tesztek alapján, különösen az elkészítéshez használt olajban volt magas a szer koncentrációja. A rendőrség gyanúja szerint az olajat egy olyan tartályban tárolták, amiben előtte rovarölőszert tartottak.

Az iskola szakácsa arról panaszkodott, hogy az iskolaigazgató annak ellenére kényszerítette arra, hogy az olajat használja, hogy korábban panaszkodott arra, hogy a folyadék bűzlött és zavaros volt az állaga.

Az igazgatónőt keresi a rendőrség gondatlanság gyanúja miatt, de a hatóságok arra készülnek, hogy ha nem adja fel magát önként, lefoglalják a vagyonát. Szerdán szülők és falubeliek százai tiltakoztak az állami gondatlanság ellen, felgyújtva négy rendőrautót.

A program, aminek a keretében a gyereke az ingyen ételt kapták, mellesleg még 1925-ben kezdődött a dél-indiai Madrasban, és mára a világ legnagyobb hasonló kezdeményezése, összesen 120 millió gyereket ér el 1,2 millió iskolában szerte Indiában. Ugyanakkor gyakoriak a higiéniai panaszok az ételek kapcsán.

Forrás: http://index.hu/kulfold/2013/07/21/rovaroloszeres_rizs_olt_meg_23_gyereket_indiaban/

Kép forrása: http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-23390972

TOP 5