Skip to main content

A zöldségek bőrünkre gyakorolt jó hatásával már foglalkoztunk. Most nézzük, mely gyümölcsöket kell beszereznünk, ha egy kis kényeztetésre vágyunk!

Ősanyáink idejében a szépségipar nem férkőzött be ennyire a mindennapokba, mégis szép, kisimult bőrük volt. Gondoljunk csak a nagymamánkra: ugye milyen jó volt puszit nyomni bársonyos arcbőrére, vagy megfogni puha kezét?

Pedig ők nem a különböző krémeknek köszönhették az ápolt külsőt, a kert kincseit használták bőrük fiatalon tartásához.

Nézzünk most néhány olyan gyümölcsöt, melyeket valószínűleg nagyanyáink is használtak, hogy a hétvégén saját szépségszalonunkban mi is megfiatalíthassuk fáradt bőrünket, és fényessé tehessük megszürkült hajunkat.

Banán

Az egyik legkedveltebb déligyümölcs, egész évben kapható. Magas kálium- és A-vitamin-tartalmának köszönhetően serkenti a sejtképződést, eltünteti az apró ráncokat. Antioxidánsban is gazdag, mely megköti a szabad gyököket, így lassítja a bőr öregedését. Ezeket a tulajdonságait az arc és az ajak bőrén kívül a hajunkra is kihasználhatjuk. Egy banános pakolás után hidratált, friss bőr és haj a végeredmény. Egy fél banánt villával törjünk össze, keverjünk hozzá 1 kanál natúr joghurtot, majd kenjük a bőrünkre, hajunkra, és legalább 10-15 percig hagyjuk hatni. A száraz bőrűek, hajúak még egy tojás sárgáját is adhatnak a masszához. A hajunkat bugyoláljuk be törölközőbe, az arcunkat pedig egy meleg vízbe mártott, majd kicsavart kendővel takarjuk le, a kellemes melegben hatékonyabb a tápanyag felszívódás. A pakolás leöblítése után a megmaradt fél banánt jóízűen elfogyaszthatjuk.

Áfonya

Nemcsak belsőleg, de külsőleg is hasznos ez a kis bogyós gyümölcs. Bár az áfonyalé drága, havonta egyszer megéri 2-3 dl-rel leöblíteni a hajunkat hajmosás után vele. Magas C-vitamin- és antioxidáns-tartalmának köszönhetően frissíti, élénkíti, hidratálja a hajat, segít megelőzni a töredezést, és gyönyörű fényt biztosít neki. Szőke hajúak figyelem: az erős színező hatása miatt vöröses színt kölcsönöz a hajnak!

Szőlő

Az ősz a szőlő szezonja. Használjuk ki, hogy most könnyen beszerezhető ez a gyümölcs, és készítsünk házi boszorkánykonyhánkban egy igazi őszi arcpakolást. Egy fürt szőlő szemeit törjük át egy szitán. Az így kapott szőlőlevet keverjük el 1-2 evőkanál zabkorpával. Ezt a keveréket vigyük fel megtisztított arcunkra és dekoltázsunkra. Ha megszikkadt a keverék, egy langyos vízbe mártott arckendő segítségével ledörzsölhetjük. A szőlő sav- és antioxidáns-tartalma fiatalítja a bőrt, ránctalanításra is kitűnő. A zabkorpa apró szemcséi pedig ledörzsölik az elhalt hámsejteket, így fényessé válik a szürke arcbőr.

Avokádó

Ez a trópusi fán termő gyümölcs (igen, az avokádó egyes tévhitek ellenére gyümölcs!) a kozmetikai ipar által egyik leggyakrabban használt növény. Igen gazdag telítetlen zsírsavakban, és a vitamin paletta nagy részét is lefedi (A, B, C, E), ezentúl ásványi anyag-tartalma is kiemelkedő (vas, nátrium, kálium, foszfor, kalcium, magnézium). Magas olajtartalmának köszönhetően általában száraz bőrre vagy hajra ajánlják, segít például az ekcéma kezelésében is. Ránctalanításra az egyik legkitűnőbb szer. A pépesített avokádóhoz keverjünk egy kevés joghurtot, majd vigyük fel a bőrre, és 10-15 perc elteltével mossuk le.

Alma

Ha hámlasztásra vágyunk, akkor az alma a legjobb megoldás: a benne lévő savak nagyon jó hatással vannak a fáradt, elhasznált arcbőrre és a dekoltázsra. Egy reszelt almát tegyünk krémesebbé 1-2 evőkanál joghurttal, majd kenjük fel a kívánt területre. 15-20 perc elteltével lemoshatjuk, már az első alkalom után látható a különbség. Az erőteljes hatás miatt havonta maximum egyszer alkalmazzuk!

Forrás: http://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/banan_alma_szolo_keszitsunk_hazi_arc-_haj_es_borapolokat/20121008115501

TOP 5