Skip to main content

 

Monaco festői szépségű helyen fekszik, kikötőjében panellakás méretű jachtok sorakoznak.

A személyi jövedelemadó hiánya miatt a külföldi milliárdosok kedvelt célpontja, azonban van egy kis probléma. A letelepedéshez kell egy ingatlan is, amelyek száma már nem nagyon tud hová bővülni. Nem csoda, hogy a négyzetméterárak az egekben vannak.

hirdetés

A Monacói hercegség a világ második legkisebb országa, területe a hivatalos adatok szerint 1,96 négyzetkilométer, azaz 196 hektár. A városállam lakóinak száma 38 ezer, jelentős részük dollármilliomos.

A rengeteg gazdag jelenléte egyfelől a csodálatos Riviérának, másfelől az igencsak kedvező adófeltételeknek köszönhető.

 

Forrás: twitter.com/ChampionsLeague

Nem csoda tehát, hogy a világ gazdagjai közül egyre többen szeretnének az ország lakosai lenni, amely egyre kivitelezhetetlenebb feladatnak tűnik. Monacóban konkrétan minden egyes négyzetmétert igyekeznek beépíteni, amely miatt a helyi ingatlanárak az egekbe szöktek. 

A probléma olyan égető, hogy Monaco úgy döntött, hogy a tenger felé terjeszkedik. A szigorú környezeti előírásokat betartva, egy 2017 és 2026 között megvalósuló beruházásnak köszönhetően 6 hektárral lesz nagyobb a hercegség területe – írja a Guardian.

Hogy Monaco méreteit nagyjából tisztába lehessünk, ahhoz érdemes tudnunk, hogy Budapest legkisebb kerülete a VI. kerület. A Terézváros néven is ismert városrész még a monacói bővítés után is nagyobb lesz, mint teljes Monaco, a VI. kerület területe ugyanis 2,09 négyzetkilométer. 

Az építkezés 2 milliárd dollárból valósul meg, és ebből 120 luxusapartman készül. 

Áruk igencsak borsos lesz, egy négyzetméter várhatóan drágább lesz, mint 100 ezer dollár (26,4 millió forint). 

Azonban hiába az építkezés, a becslések szerint az elkövetkező tíz évben 2700 ember érkezését várják Monacóban. Ekkora ingatlanigényt azonban várhatóan az új beruházás ellenére sem tud az ország kielégíteni.

 

Jachtok a 2014-es monacói jacht show-n, Forrás: AFP/Valery Hache

Érdekesség, hogy minden bizonnyal Monacóban a legnagyobb az egy főre jutó dollármilliomosok száma, 100 lakosból 35 számít szupergazdagnak.

A dolgot fokozni is lehet, egy felmérés szerint 1220 embernek van legalább 30 millió dolláros vagyona a lakók közül.

Ez azt jelenti, hogy 10 ezer főre 320 ultragazdag ember jut Monacóban. Ez a szám az Egyesült Államokban kettő.

Az egy főre jutó GDP az ENSZ 2015-ös felmérése szerint Monacóban a második legnagyobb a világon, a 165 871 dolláros értéknél csak egy másik miniállam, Liechtenstein tud magasabb értéket (169 492) felmutatni.

A hercegségben az ingatlanárak már eddig is az egekben voltak, 

1 millió dollárból egy 17 négyzetméteres lakást lehet csak venni. 

De miért választják a kis országot olyan sztárok, mint Lewis Hamilton, Jenson Button vagy Novak Djokovic? Ennek oka, hogy Monacóban nem kell személyi jövedelemadót fizetni, amivel a gazdagok igazán sokat spórolhatnak.

Viszonyításképp érdemes megemlíteni, hogy Nagy-Britanniában a 150 ezer font feletti jövedelem 45 százalékát elviszik az adók. Emellett a társasági adó is nagyon alacsony Monacóban.

Ahhoz, hogy valaki megkapja a hercegségtől a letelepedési kötvényt, többek között rendelkeznie kell (akár bérlőként) ingatlannal, és be kell fizetnie egy monacói bankba minimum 500 ezer eurót.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5