Skip to main content

 

Egy izlandi cég a töredékére csökkentette egyes rendelések kiszállítási idejét.

Webshopját elnézve meglehetősen sokrétű az izlandi AHA, a dublini kirándulástól a kozmetikumokon át a gyorsételekig elég sok minden rendelhető a cégtől.

hirdetés

A vállalat most az ételrendeléses üzletága miatt került a nemzetközi sajtó figyelmébe, kísérleti jelleggel egy drónnal kezdte el segíteni a reykjavíki rendelések kiszállítását.

Az AHA alapvető problémáját az jelenti, hogy a város rengeteg kacskaringójának köszönhetően a már elkészült ételek kiszállítása akár 25 percet is igénybe vehet. A világ legtöbb tájáról nézve ez nem tűnik vérlázítóan lassúnak, ám a cég szeretné hatékonyabban kihasználni a futárkapacitását, csökkenteni a költségeit.

A technikai partnere az izraeli Flytrex, amely drónos árukiszállításhoz fejleszt logisztikai szoftvert, továbbá segít beszerezni az ügyfeleinek a drónhasználathoz szükséges engedélyeket.

Egyelőre csak egy drónt tesztel az AHA, amely egyetlen útvonalon képes oda-vissza repülni. Ebből sejthetően a drón nem közvetlenül a megrendelőhöz szállítja ki az ételt és az italt, hanem egy univerzális ledobási pontra viszi.

A ledobási ponton tartózkodó futár kiveszi az árut a drónból, visszaindítja a felszállási pontjára, majd kiszállítja közelben lévő megrendelőnek az árut.

A módszernek köszönhetően egyes kiszállítások ideje nagyjából fél óráról néhány percre csökkent, a kiszállítás pedig 60 százalékkal olcsóbb lett.

Az AHA megoldása technikai szempontból egyáltalán nem világmegváltó, valójában pont az egyszerűsége teszi érdekessé: demonstrálja, hogy a drónokat mindenféle szuper komplex vezérlőszoftver nélkül is fel lehet használni a cégek működésének optimalizálására.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás -  Kép: AHA

TOP 5