Skip to main content

Az átlag magyar háztartás tízévesnél öregebb, eleve használtan vásárolt autóval közlekedik.

Az autók többsége 5 és 15 ezer kilométer közötti távot fut évente, a háztartások zöme elsősorban bevásárlásra, belföldi utazásra és munkába járásra használja az autóját.

hirdetés

A Bárdi Autó megbízásából a Trend International Kft. országos, régióra, településtípusra és a háztartás nagyságára is reprezentatív közvélemény-kutatást végzett a gépjárművel rendelkező háztartások körében a magyarországi utakon futó autókról, a gépkocsi-vásárlás jellemzőiről, a gépkocsik szervizelésével és az autóalkatrészek vásárlásával kapcsolatos szokásokról. A kutatás során ezer főt kérdeztek meg 2017 márciusában, a megkérdezettek mindegyike minimum egy autóval rendelkező háztartásban él. 

Kevés új autót használnak a magyar családok.A háztartásokban használt autók csupán 7 százaléka nevezhető újnak,azaz legfeljebb 5 évesnek, de 21 százalékuk már 6-10 éves, ami újnak már semmiképpen sem mondható. Még ennél is rosszabb a helyzet a kifejezetten öreg autók megoszlását tekintve: a családok által használt autók 35 százaléka 11 és 15 év közötti, míg 37 százalékuk már eléri a matuzsálemi, 15 évesnél is idősebb kort.A háztartásokban futó gépkocsik átlagéletkora így 13,7 évre tehető(a kutatásban nem szerepeltek a céges autók).

A hazai háztartások az autók 68 százalékát már eleve használtan vásárolták,vagyis csak az autók egyharmada van az eredeti tulajdonos birtokában. A használtan vásárolt autók felét 5-10 évesen vették meg, a vásárlás időpontjában 18 százalékuk volt ötévesnél fiatalabb, 11 százalékuk viszont már akkor is öregebb volt 15 évesnél. Átlagosan 9 évesen kerültek a használt autók az új tulajdonosukhoz.

Az autók többsége 5-10, vagy 10-15 ezer kilométert tesz meg évente.

12 százalékuk ennél kevesebbet, ötezer kilométer alatt fut, 8 százalékuk viszont még húszezer kilométernél is hosszabb távot tesz meg egy év alatt.

A háztartások elsősorban bevásárlásra, belföldi utazásra és munkába járásra használják az autójukat.

A kocsik elsődlegesen a bevásárlásnál kerülnek elő, a magyar családok 82 százaléka ebből a célból ül autóba.

Emellett 72 százalékuk belföldi utazásra veszi igénybe autóját, 70 százalékuk pedig a munkába járásra használja.

A családok lényegesen kisebb arányban említették a gyermekek szállítását, valamint a munkavégzést, külföldre pedig csak 16 százalékuk utazik az autójával.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5