Skip to main content

 

Budapest területének négyszeresét elfoglaló várost emelnének száz kilométerre Pekingtől. A tervet a Kínai Kommunista Párt központi bizottsága és a kormány közös nyilatkozatban hirdette meg szombaton – írja a Guardian.

A Hsziongan névre keresztelt, 2000 négyzetkilométeresnek tervezett város Hebei tartományban épülne fel, a 19 milliós – alvóvárosokkal együtt 22 milliós – Pekingtől délnyugatra.

A Hszinhua hírügynökség szerint az új város tehermentesítené az autókkal tömített Pekinget, valamint új fejezetet nyitna az ország fenntartható fejlődésre történő átállásához.

Hszi Csin-ping elnök elmondta, az új város az innovatív fejlődés zászlóshajója lesz, ami az ökológiai védelmet és az emberek jólétét helyezi majd előtérbe.

A hírre azonnal reagáltak az emberek is, tömegével érkeztek a térségbe, hogy ott házat vegyenek a hatalmas profit érdekében.

A helyi médiumok jelentései alapján az ingatlanárak néhány óra alatt megduplázódtak, a Bloomberg szerint pedig hatalmas dugó alakult ki az utakon, a szállodák pedig megteltek vendégekkel. 

Az őrület hétfőig tartott, akkor tiltották meg ugyanis az ingatlanvásárlást, az utcákon pedig hangosbeszélőkkel figyelmeztettek az illegális spekuláció ellen. 

Kínában egyébként számos ilyen új területet hoztak létre az elmúlt évek során. Hsziongant hasonlították Sanghaj Pudong nevű, ultramodern városrészéhez, valamint a Hong Kong közelében fekvő Shenzhenhez is.

 

Forrás, A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5