Skip to main content

 

Mindenkit meglepett a hír, hisz a sajtóból tudták meg az Ubernél, hogy lemondott elnöki tisztségéről a nemrég megválasztott elnök.

Jeff Jones hat hónapja került az elnöki székbe, így több, mint érdekes, miért távozott ilyen hamar tisztségéből.

hirdetés

Szinte azonnal elindultak a találgatások...

A Recode úgy tudja, a távozás valódi oka az, hogy az elnök megunta az Uber sorozatos botrányait, és nem az, amire ténylegesen hivatkozott az azonnali hatályú felmondásában, vagyis arra, hogy több alapvető kérdésben sem ért egyet a vezetőséggel.

A cég életét az elmúlt időszakban több botrány is kísérte, így például a mindennapos szexuális zaklatások, az ipari kémkedés, illetve a törvények be nem tartása.

Az sem javított a társaság imidzsén, hogy nemrég napvilágot látott egy olyan belső videó, melyben az alapító-vezérigazgató, Travis Kalanick egy sofőrrel kiabált, amiért az felvetette, miszerint túl keveset fizet a pilótáknak.

Kalanick az eset után ért kritikák hatására a háttérbe kívánt vonulni, hogy ne ártson tovább a vállalatnak sajátos vezetői stílusa miatt, egyben ügyvezetőt akart választani maga helyett, e poszt betöltésére azonban nem jelölték Jonest, és bár ez oka lehetett a felmondásnak, a sajtó úgy tudja, hogy a botrányok azok, melyek döntésre késztették az elnököt.

Remélhetőleg, egyszer kiderül az igazság, és nemcsak azért, mert így mindenki megtudhatja, miért mondott le valójában az elnök, hanem azért is, mert így fény derülhet arra is, az Uber tavaly Kínában elkönyvelt vesztesége mennyire befolyásolhatta Jeff Jonest a döntésében. 

Mint ismeretes, az Uber hamar és gyorsan pozícióra tört volna a hatalmas piacon, mire azonban megjelent, a kínaiak már életre hívtak egy olcsóbb és jobb céget.

Ettől persze az Uber még nem megy, nem ment tönkre, a piac azonban jelentősen átalakulhat az elkövetkezendő pár éven belül, ami önmagában kihívás az óriásvállalat számára.

A közösségi taxizásban ugyanis sok válalat érdekelt lehet, így például a Tesla is, mely pár év múlva - az Uber mintájára - már önvezető autókból akar olyan flottát építeni, melyet nem más, mint a saját vállalata irányít majd. 

Bár hasonló flotta építéséről a Ford nem adott hírt, azt már közölték, egymilliárd dollárt fektetnek az önvezető autók fejlesztésébe, 2021-ben pedig már piacra is dobnák első modelljeiket.

Tavaly év végén pedig az Apple tett bejelentést, hogy maga is beszállna az önjáró autók piacára, és saját járműn dolgozik.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás- A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5