Skip to main content

 

Autóvásárláskor számos dolgot mérlegelnünk kell, nem mindegy ugyanis, hogy milyen kocsi mellett tesszük le a voksunkat.

A legokosabb, ha az ár/érték arányt figyeljük a vásárláskor, viszont ilyen összehasonlításokat elég nehéz találni, ezért szakértőt kérdeztünk arról, milyen autót érdemes most vásárolni. Mivel legtöbbünknek a pénztárca vastagsága is megszabja, miben gondolkodhatunk, ezért mutatjuk azt is, milyen trükkel kaphatjuk meg a legjobb banki ajánlatot.

hirdetés

Használt autó vásárláskor előfordulhat, hogy a kinézett típusból a legolcsóbban kínáltak valamilyen hibával rendelkeznek. Az összehasonlításhoz elengedhetetlen, hogy közel azonos felszereltségű és állapotú járműveket vizsgáljunk. Persze nem célszerű vagyonokat kiadni azért sem, hogy a lehetőségeinkhez mérten túl messzire nyújtózkodjunk, inkább a legjobb ár/érték arányú autó megvásárlására érdemes törekedni.

Mennyi idős legyen az autó?

Az is előfordulhat, hogy új(szerű) autóra vágyunk, viszont szívesen spórolnánk a kiadásokon. Ilyen esetben nem a szalonból frissen kigurult autók között érdemes válogatni, hanem a legfeljebb 1000 kilométert futott kocsik közül, az árcsökkenés ugyanis már itt is kézzel fogható. De már ebben az esetben is alaposan át kell vizsgálni a kocsit, és ne féljünk profi szakértő segítségét kérni.

Az idősebb autók között is érdemes lehet válogatni, az autók amortizációja (értékvesztése) ugyanis az első öt évben a legnagyobb, a használati értékük azonban sokat nem veszít ezalatt, az eredeti ár 65 százalékáért juthatunk hozzá átlagosan egy öt éves használt autóhoz. Ez persze nagyban függ az állapottól, a karbantartástól, illetve a felszereltségtől, a méretosztálytól és a márkától, sőt, ha gyorsan szabadulna a tulajdonos a kocsitól, akkor ennél olcsóbban is hozzájuthatunk.

Az öt éves autókban egyébként azért is érdemes gondolkodni, mert a gyári hibák eddigre már biztosan kijöttek az autón. Ennek pedig nem nehéz utánanézni, sokan írnak értékelést az autójukról, amiben a tipikus hibákat is leírják, sokszor a javítási költségeket is feltüntetve.

Melyek a legjobb ár/érték arányú autók?

A legjobb ár/érték arányú autó kiválasztásánál sokat segíthet, ha szakértő segítségét kérjük, ugyanis ilyen összeállítás jelenleg csak új autóknál létezik, de egy kis trükkel megmutatjuk, hogyan lehet ezt a saját javunkra fordítani. Az Autobest nemzetközi (európai) zsűrije minden évben megszavazza, hogy melyik az adott évben elérhető legjobb ár/érték arányú autó.

Amikor például öt éves autót szeretnénk, akkor megnézhetjük, hogy öt évvel ezelőtt melyik új autót választották a legjobb vételű autónak és ilyen modellt keresünk magunknak. A példánál maradva: 2011-ben a Dacia Dustert választották meg a legjobb ár/érték arányú autónak, de a Citroen C3, a Kia Venga, az Opel Meriva és a Renault Fluence is szerepelt a szerintük jó vételnek ítélt kategóriában. Ha az általunk választott évben nem találunk nekünk megfelelő kategóriájú autót, akkor a korábbi pár év listán szereplő autóiból is válogathatunk, nyilván egy későbbi évjáratú modellt kiválasztva.

Megkérdeztünk egy autópiaci szakértőt is arról, hogy melyik autókat tartja a legjobb ár/érték arányúnak most a használt autó piacon. 

A cikk ide kattintva folytatódik...

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5