Skip to main content

 

A világ első okosmarkolatára kalapoz a Moow nevű magyar startup az IndieGogón. Úgy néz ki, mint egy átlagos markolat, de rengeteg pluszfunkciót tud: nyomon követi a biciklit, méri a sportolói teljesítményt, és számos módon segíti a kerékpárost abban, hogy biztonságosan közlekedhessen.

Moow nevű magyar startup ötlete a biciklikhez szánt SmartGrip okosmarkolat, ami kompatibilis valamennyi szabványos kormánymérettel. Nemcsak jól néz ki, de biztonsági funkciókat is ellát: ha valaki megpróbálja ellopni a biciklit, vagy annak valamilyen alkatrészét, az eszköz mobilappon keresztül figyelmezteti a tulajdonost.

hirdetés

Ha már ellopták a biciklit, akkor nyomon követhető, hogy merre jár, így a rendőrök pillanatok alatt megtalálhatják. A bicikliseknek saját profiljuk van, amivel igazolhatják a rendőröknek, hogy ki a bringa valódi tulajdonosa. Van benne beépített akkumulátor, GPS, mozgásérzékelő, és Bluetooth-on keresztül kommunikál.

A markolat előnye, hogy úgy néz ki, mint bármelyik másik markolat, így a tolvaj számára nem feltűnő. Ráadásul mivel a belseje speciális gumiból van, a készítők állítása szerint szinte lehetetlen leszakítani. Nagyon könnyen felszerelhető – egyszerűen rá kell húzni a kormányra, és ráerősíteni egy rejtett csavarral, ezután csak szinkronizálni kell az okostelefonnal.

Sportoláshoz is hasznos

A SmartGrip emellett különféle

adatokat is gyűjt a biciklis teljesítményéről tekerés közben, méri az elégetett kalóriákat, megtett távolságot, sebességet, eltelt időt.

Ezeket a hozzátartozó okostelefonos appon követhetjük, és az adatokat továbboszthatjuk a közösségi médiafelületeken.

A markolat végén elhelyezkedő LED-égőket sima lámpaként is lehet használni, és van benne beépített irányjelző világítás, ami különösen éjszaka hasznos. Észleli az ütközéseket is, és súlyos balesetkor

üzenetet küld a beállított sürgősségi kapcsolatnak,

a pontos tartózkodási hellyel együtt.

Az akkumulátor 300 órát bír a készítők szerint, így ritkán kell tölteni. Bármilyen micro-USB-s töltővel fel lehet tölteni fél órán belül.

A SmartGriphez az IndieGogo közösségi finanszírozós felületen juthatnak hozzá a korai vásárlók 50 százalékos kedvezménnyel, 79 dolláros áron (körülbelül 22 ezer forint), amivel jóval jutányosabb, mint a hasonló tulajdonságokkal felszerelt komplett okosbiciklik. A szállítás várható ideje 2017 márciusa.

A projekt megvalósulásához 30 ezer dollárt tűztek ki, de ha több összegyűlik, további funkciókat kaphat az okosmarkolat. 60 ezer dollárnál már azt a megoldást lefejlesztik, amivel a bejövő hívásokat és üzeneteket is fénnyel jelzi az alkatrész, 90 ezer dollár felett pedig egy olyan navigációs rendszert készítenek rá, ami fénnyel jelzi, merre kell fordulnunk a kitűzött úti cél eléréséhez.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás - A kép forrása: you tube

TOP 5